Излезе от печат сборникът „Избрани пиеси“ от Ялмар Бергман

Излезе от печат сборникът „Избрани пиеси“ от Ялмар Бергман неоспорим класик на шведската литература, автор на множество романи и пиеси.

Избрани пиеси“ (изд. “Колибри”, превод: Меглена Боденска, 384 стр., цена: 22 лв.) обхваща четири негови пиеси. В „Завещанието на Негово благородие“ (1930) ексцентричният барон Рогер Бернхюсен де Сарш ще празнува шейсет и петия си юбилей и за ужас на деспотичната си сестра решава да направи извънбрачната си дъщеря Бленда своя единствена наследница. В „Шведенйелмови“ (1924), смятана за шведската национална комедия, на преден план е изобретателят Ролф Шведенйелм-старши, чието най-ценно притежание не са откритията и патентите му, а двамата му синове и дъщеря му. „Господин Слеман иде“ (1917) е жестока пиеса приказка, в която две стари, достопочтени своднички с безукорен вид, с куки за плетене и гергеф, омъжват невръстната си племенница за стария и недъгав господин Слеман. „Приказката“ (1919) е полуреалистична, полусимволистична драма за любовта за девойката на име Приказката, която от векове обитава кладенеца в имението на своя любим и убиец, рицаря Сюне.

Ялмар Бергман (1883-1931) е един от класиците на шведската литература, автор на многобройни романи и пиеси. Смятан е за най-добрия драматург на Швеция след Аугуст Стриндберг (1849-1912). Като комедиограф той остава ненадминат и до днес и пиесите му продължават да шестват по шведските сцени. Наред със Селма Лагерльоф, Бергман е и един от първите шведски писатели, чиито произведения са филмирани. Ялмар Бергман напуска живота на 47 години, като ни завещава 30 театрални пиеси, 10 радиопиеси, 30 филмови сценария и 23 романа.