Иранските жени се противопоставят на задължителния хиджаб

Нова вълна от протести срещу задължителното носене на хиджаб се разпространи в Иран, което доведе до арестуването на десетки жени. Правителството обвини протестиращите, че са под влияние на наркотиците, пише DW.

В продължение на почти четири десетилетия от началото на Ислямската революция през 1979 г. иранските жени се опитаха да прокарат границите на задължителното правило за хиджаб, наложено върху тях. Тяхната борба набра скорост в края на миналата година, след като 31-годишна жена, наречена “Момичето на улица Енгелаб” размаха бялата си забрадка на пръчка.

Жената, по-късно идентифицирана като Вида Мовахед, майка на 19-месечно дете, е приветствана като герой сред иранските жени, които се борят срещу задължителния хиджаб. Противоположният протест на Movahed и последващият арест привлече вниманието на целия свят.

Тя бе задържана и освободена след няколко седмици.

Друг ирански активист, Наргес Хосейни, също беше арестувана на 30 януари, защото последва делото на същата улица, в явен акт на солидарност. Хосейни беше затворена и нейната гаранция беше определена на 88 600 евро.

Жените, които не спазват ислямския код за облекло в Ислямската република, могат да бъдат задържани до два месеца или да бъдат глобени за около 100 долара.

“Момичета на улица Енгелаб”

Действието на Movahed е последвано от вълна от отвратителни протести в цялата страна, тъй като снимките на жените, размахващи хиджабите си на пръчки, са станали вирусни в социалните медии. Потребителите в интернет ги нарекоха “Момичета на улица Енгелаб”. Показвайки солидарност някои мъже също участват.

Иранските власти обаче провалят протестите, като според доклад 29 жени са били арестувани досега заради нарушаване на кода за облекло. Иранската информационна агенция “Тасим” цитира полицията като описваща задържаните като “хора, които са били измамени от движението “Моята нелепа свобода “.”

По време на пресконференция на 3 февруари, говорителят на иранския консервативен политик, съдия и съдебен изпълнител Гломахосийн Мохсен Ейей категоризира анти-хиджабските протестиращи в две групи.

“Първата група е измамена от другите и може да бъде освободена след подписване на формуляр за ангажимент”, но втората група е организирана от чуждестранни групи и е под влиянието на индустриалните развлекателни наркотици “.

 

Политизиране на търсенето

Въпреки че протестите срещу задължителния хиджаб в Иран са политизирани, това не деморализира жените активисти, смятат някои наблюдатели.

Вместо това те твърдят, че ги е окуражило да бъдат по-твърди с техните искания. Ислямската република превърна хиджаба във важен въпрос, тъй като те са били толкова обсебени от женските коси и тела, че са похарчили милиони долари, за да създадат държавни органи, които да контролират облеклото на жените.

По този начин основното гражданско право е погрешно тълкувано като политическо искане, което позволява правителството лесна да обвинява жените активисти за политически мотиви. “Задължителният хиджаб е ахилесовата пета на иранския режим”, подчертава Нейерех Тохиди, експерт от Държавния университет в Калифорния.

 

Общество, подготвено за промяна?

Важен въпрос, който е повдигнат тук, е дали иранското общество е готово да премахне задължителния хиджаб или ако го направи, ще изложи жените на засилено ухажване и насилие по улиците?

Специалистът по въпросите на пола Тохиди подчертава, че жените трябва да решават какво да носят и как да се покрият, за да гарантират своята безопасност. Тя добави, че протестиращите не настояват за забрана на хиджаб, а по-скоро за това да не е задължително.

“Ако има фанатици, които биха могли да тормозят жените, че не носят хиджаб, задължение на силите за сигурност е да защитават жените”, казва тя.

Ахмади обаче твърди, че иранското общество все още не е готова за тази промяна. “Всяко изменение на правилото без подходящи промени в образователния и културен пейзаж би довело до обществена нетърпимост, която може да се прояви под формата на сексуален тормоз по улиците и насилие срещу жени”

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →