Ирански жени защитават правата си, чрез фотографии

 

Разказвали сме ви за холандската фотографка Маринка Масеус и нейната работа, свързана с дискриминацията и правата на човека.

В последния си проект, Маринка отиде в Иран, за да заснеме “Моята нелепа свобода”, движението, което дава възможност на иранските жени да се борят за повече свобода.

Много ирански жени мразят задължителния хиджаб, виждат го като символ на потисничество, наложен върху тях, не чрез избор или лични убеждения, а от репресивното правителство.

Всеки ден иранците, особено жените, се противопоставят смело на режима с малки крачки, чрез носенето на хиджаб прекалено ниско, прекалено ярки цветове, стегнати панталони или къса мантия. Режимът реагира на това с редовни нападения – когато жените са арестувани и тормозени – и чрез създаването на нови закони, като например забраната на жените да карат велосипед.

 “Прозорците на моя апартамент в Техеран са покрити с калай, за да се гарантира, че светкавицата няма да се вижда отвън. Така беше безопасни да създадем и да позволим на творчеството да тече. Жените хвърлиха ярко оцветената си забрадка във въздуха, а аз хванах този акт на неподчинение”, споделя Маринка.

Вижте в галерията какъв е резултатът.