Катарина фон дер Гатен: „Любовният живот на животните“ е забавна и познавателна книга

Интервю на Екатерина Капралова

 Катарина фон дер Гатен е известна детска писателка на научно-популярни книги и специалист по педагогика на сексуалността с дългогодишна практика в обучението на деца. Заедно с Анке Кул тя издава успешната книга „Просвети ме“, в която отговаря на детски въпроси за сексуалността, бременността и раждането. Следва продължението „Просвети ме още“. Множеството въпроси на деца за любовния живот на животните са я насърчили да създаде „Любовният живот на животните“, която излезе на български език с логото на издателство „Летера“.

Какво ви накара да изберете и опишете любовния живот на животните в книга? И то не само на популярни, но и на по-редки животински видове? Какъв принцип ви водеше при избора на точно тези животни?

– Идеята да напиша книгата е вдъхновена изцяло от децата, с които съм работила в основните училища по моите проекти за сексуалността. Опитът ми сочи, че когато става дума за размножаването на хората, за тяхната сексуалност и за съвместния им живот, децата винаги намесват и животните. Как го правят змиите? Слоновете не се ли сгромолясват по време на секс, щом са толкова тежки? Първо трябваше самата аз да събера информация за отношенията на животните, преди да мога да отговоря на децата. Кой знае, че змиите, например, имат пенис с два върха, с които могат да се закачат за клоаката на партньорката си. Този факт е смайващ – както за децата, така и за възрастните. Докато изучавах животинския свят, си дадох сметка колко многообразен е животът на нашата планета. Ако научим това при животните, вероятно ще ни е по-лесно да приемем за нормално многообразието при хората във всичките му измерения. Природата невероятно е развихрила фантазията си – за разлика от нас хората, които често сме твърде праволинейни в представите си. Както е казано в предговора към „Любовният живот на животните“: Няма нищо, което да го няма! Това исках да пресъздам с тази книга.

Първоначално започнах доста хаотично. Отправих се на откривателско пътешествие като изследователите преди 200 години и бях изключително впечатлена от безкрайното изобилие, което се разкри пред мен. Когато след това сортирах информацията, се придържах към водещия въпрос на децата: Как го правят животните? Как се запознават? Как се размножават? Как раждат деца? Как живеят като семейство и като партньори?

 

– За да избегнете „тежката“ терминология, описвате процесите на разбираем и забавен език в комбинация със закачливите илюстрации от Анке Кул. По този начин съдържанието става по-достъпно за по-широка читателска публика. Означава ли това, че книгата е предназначена както за деца, така и за възрастни? За деца на каква възраст би била подходяща тази книга?

 

– Книгата е създадена в отговор на въпросите на любопитни деца от 8- до 10-годишна възраст. Затова е замислена и написана за деца на тази възраст. Децата питат без заобикалки, ако човек им даде възможност и се отнесе сериозно към въпросите им. Тук те могат да открият най-различни животински видове, да разгледат познавателните илюстрации и да прочетат текстовете. В този процес те може би ще се замислят какво е общото между всичко това и хората. Защото някои от описаните случаи са ни доста познати. Това е книга, в която всеки може да се рови, да разглежда и да се диви до безкрай. Анке Кул по гениален начин вдъхва живот на животните, изобразява ги с чувство за хумор и въпреки това чрез енциклопедичните си рисунки запазва научната и сериозна страна на въпроса. Много от децата първо само разглеждат илюстрациите и не спират да се удивляват и кискат.

 

Анке Кул

Но юношите и възрастните също се забавляват с книгата и намират информацията в нея за любопитна. Тя е интересна както за тези, които се интересуват от природонаучни въпроси, така и за онези, които искат да се запознаят със сексуалното многообразие в обществото ни. Това, което понякога оживено се обсъжда от нас хората, при животните е съвсем естествена част от съвместния им живот.

 

– В България сексуалното възпитание е задача най-вече на родителите. В училищата няма предвидена специална програма за това. Въпросите, свързани със сексуалността, все още са „щекотлива“ тема в нашето общество. В тази връзка: Книгата може ли да бъде полезна на родители и педагози при сексуалното възпитание на подрастващите?

 

– Иднаието със сигурност не би могло да замени едно цялостно обучение по въпросите на сексуалното възпитание. Но може да се използва като медиатор, с чиято помощ да се започне разговор на най-разнообразни теми. Ние, хората, също си имаме специфични похвати, за да си намерим партньор или партньорка. Описаните ритуали на съблазняване при различните животински видове напомнят по очарователен начин за младежите, които се срещат вечер на дансинга в дискотеката. Също така за да се създаде потомство при хората, сперматозоидите трябва някак си да се доберат до яйцеклетката. Човек се изумява какви хитри трикове предлага животинският свят и колко изобретателни методи са се развили в хода на еволюцията. Децата с удоволствие откриват, че съществуват мечки, които сами отглеждат малките си, осиновени шимпанзенца и еднополови партньорства – също както при хората.

 

– Разкажете ни как се процедира в Германия при сексуалното възпитание на децата. Има ли специални часове в училищата? Учителите използват ли книгата ви в часовете по биология?

 

– В Германия сексуалното образование е интегрирано в учебните програми по различни предмети още от 90-те години на 20 век. Целта е от началните класове да се подпомага и допълва възпитанието на родителите. В този процес винаги се съблюдава информацията да съответства на възрастта и нивото на развитие на децата и юношите. Например с 5-годишните се говори за телата им и как могат да изразяват чувства с тяхна помощ, 10-годишните се занимават с промените по време на пубертета, а при тийнейджърите се обсъждат „първия път“ и предпазване от нежелана бременност.

Сексуалното възпитание в Германия не е обособено като специален предмет, а се разглежда като тема в останалите учебни дисциплини. Така че за това се говори не само в часовете по биология. Етични и морални въпроси, свързани със сексуалността, се обсъждат и в часовете по религия и философия. Учителите сами избират какви материали да използват за тази цел. Аз самата работя по свои собствени проекти с ученици в основните училища. Децата между 8- и 10-годишна възраст имат много въпроси за сексуалността. Причината за това е, че изобилието от реклами и достъпът до интернет превърнаха сексуалността в част от обществения живот. За мен е важно да се отнасям сериозно към детските въпроси и да им давам възможно най-адекватни отговори. Дори понякога да е малко неловко, за мен тази тема е най-хубавата, най-вълнуващата и най-завладяващата!

 

– Какво бихте пожелали на българските си читатели?

 

– Пожелавам им да се насладят на нашата книга, да бъдат любопитни и също като мен да се изумят пред безкрайното многообразие, което съществува на Земята.

 

„Любовният живот на животните“ е книга, която представя достоверна научна информация за екологията и биологията на редица видове, която до момента е била неизвестна за читателите. В нея са селектирани най-интересните взаимоотношения свързани с размножаването на някои гръбначни и безгръбначни животни. Книгата няма аналог до момента както в строго научната сфера, така и в научнопопулярната литература. Консултант е гл. ас. д-р Огнян Тодоров,  Регионален природонаучен музей – Пловдив. Преводач от немски език е Цветелина Димитрова. В превода „Любовният живот на животните“ научната информация е предадена с прецизност и вещина, а изпълненият с хумор текст на авторката е пресъздаден така добре на български, че се чете с усмивка и лекота.

 

Консултант е гл. ас. д-р Огнян Тодоров, Регионален природонаучен музей – Пловдив.