Коя е библиотеката, вдъхновила хиляди артисти

Погледнете първия етаж на библиотеката в Ню Йорк, знаменитата сграда Stephen A. Schwarzman, където има огромно хранилище, поддържано от художници, дизайнери и илюстратори на повече от 100 години. Библиотеката разполага с1 милион принтирани изображения от книги, списания, вестници и дарения, пише изданието артси.

Разрастващата се колекция на изображения (Picture Collection) съдържа изображения на всичко, което може да си представите. От своя страна това е важен ресурс за всички креативни умове и студенти, изучаващи изкуство. Днес хиляди артисти прекарват много време в пресяване на страниците от различни източници, търсещи подходящи изображения, които да се впишат в 12-те хиляди заглавия на колекцията. Библиотеката от 1920 година с изображения на парфюми до Византийска мозайка.

През 1913, две години след като Публичната  библиотека в Ню Йорк (NYPL) отваря врати, има голям интерес сред художници и илюстратори. Техният интерес е продиктуван най-вече от графичната индустрия. Тъй като филмовата индустрия, театрите в Бродуей, модните къщи и други бизнес центрове търсят впечатляваща графика, творците са натоварени със задачата да създадат новаторски изображения. Затова те посещават библиотеката, в опит да намерят вдъхновяващи изображения със специфични сценарии. Котка, хвърляща кофа с вода, перфектно изрязана пура с драматично осветление, млада жена, облечена в английска рокля от XVII век са минимална част от  примерите за вдъхновяващи изображения.

Снимки: Picture Collection at the New York Public Library. Courtesy of the New York Public Library.

Докато библиотеките се стремят да задоволят нуждите на художниците, изображенията не са квалифицирани по заглавия, което усложнява процеса на намиране. Тъй като интересът нараства, библиотекарите в раздела за разпределение започват да отделят пощенски картички, снимки, постери за тяхната нова креативна аудитория. Само след две години изображенията достигат 17 991. През 1926 година се отделя специално пространство за изображенията- Зала 67 и Колекцията на изображения е вече създадена.

През годините колекцията продължава да привлича артисти, жадни за ново вдъхновение. Джоузеф Корнел, Уолкър Еванс, Тайрън Саймън са само част от тях. Смята се, че Диего Ривера е намерил изображения в колекцията, които са му  помогнали за създаването на стенописа “Човек на кръстопът”.

След като любителката на изображения, куратор и библиотекар Явиц прекратява професията си през 1968 г., нейната следа в колекцията личи до днес. Явиц прави търсенето успешно, като създава програми за всички видове търсене. Също така тя наема няколко безработни художници, които да нарисуват американския свят около тях. Те създават “Индекс на американския дизайн”.

 

Снимка: Picture Collection at the New York Public Library. Courtesy of the New York Public Library.

Известната художничка Анди Уорхол също често  посещава библиотеката. Там тя намира вдъхновение за знаменитите  рисунки на “Кока кола”.

Днес Колекцията е поддържана и снабдявана от четирима библиотекари и двама асистенти.

Когато за пръв път видях какво представлява Колекцията за изображения и с какво се занимават библиотекарите, си казах, че искам да работя тук.“, споделя един от четиримата поддръжници Висерс. “Интересното е, че в работата в Колекцията, когато сложиш едно изображение, то ще си остане там.”

Images from the Picture Collection at the New York Public Library. Courtesy of the New York Public Library.

Висерс и неговите колеги често са питани защо Колекцията е релевантна след създаването на платформи, като Гугъл, Пинтерест, Инстаграм. Те отговарят, че там съществуват много специални неща, които не съществуват в интернет. Също така колекцията съдържа много предмети, които са с авторски прва и не могат да се разпространяват онлайн.

 

One Comment on “Коя е библиотеката, вдъхновила хиляди артисти”

Comments are closed.