Коя е „Най-добрата мама на света“? Книга показва различни модели на майчинството в животинското царство

Какво означава да бъдеш майка? Лесен въпрос, на който всеки може да даде собствен отговор. Но дали Мама Писана, Мама Паяк и Човешката Мама отглеждат децата си по един и същи начин?

Себастиен Перез

Френският писател Себастиен Перез и художникът Бенжамен Лакомб представят на децата двайсет вида животни и начините, по които се грижат за малките си. „Най-добрата мама на света“, издавана от „Ентусиаст“, представлява нежен очерк на майчинството, съчетан с очарователни илюстрации.

Себастиен Перез открива страстта си към писането още в ранна възраст. Характерното за неговите произведения е преплитането на фантазия и хумор. Авторът вмъква в текстовете си важни теми като паметта и толерантността. Желанието му да сподели с читателите своите истории е подбудено от художника Бенжамен Лакомб и през 2007 г. излиза първата им съвместна книга.

 

 

Бенжамен Лакомб

Бенжамен Лакомб е един от най-ярките представители на съвременната френска илюстрация. Докато е ученик, той се занимава с реклама и анимация. Първата книга, която написва и илюстрира изцяло, е публикувана през 2007 г. и същата година е посочена от списание TIME като едно от десетте най-добри детски издания.

Умилителните портрети в „Най-добрата мама на света“ показват, че всички животни, също като хората, имат семейства, в които майката играе важна роля и не изпуска малките си от очи. Мама Зайка, например, скубе козината от корема си, за да е меко и топло леглото на бебетата ѝ, а Мама Мецана дълго време не пуска рожбите си сами в гората. При някои животни само женските отглеждат потомството си, при други – само мъжките, а при трети – и двамата родители. Но коя тогава е най-добрата мама на света?

Отвъд разнообразието на видовете, та дори и природата, изглежда, едно нещо обединява всички майки на света и то е безусловната любов към децата им.

Официална фейсбук страница на издателство „Ентусиаст“