Кратък наръчник за детоксикация на вашето ателие

Ателието е мястото, където повечето професионални художници и скулптори прекарват голяма част от времето си. Докато работят върху поредната своя творба, те са заобиколени от материалите, които са им нужни, за да творят. За жалост, някои от тези материали могат да бъдат токсични и да навредят на здравето на твореца.

Тъй като тези химикали са маскирани като боя, пудра и оцветители, творците често не са наясно, че материалите, които използват, съдържат токсични съставки.  

Но това не бива да ви притеснява. Научавайки за опасностите, с които се сблъсквате като художници или скулптори, ще можете да предприемете превантивни действия, за да сте сигурни, че работите в безопасна и свободна от токсини среда.

Ето и няколко съвета, предоставени от artworkarchive.com

Направете инвентаризация на ателието
Първото нещо, което е добре да направите, е проверка на всяко нещо в ателието. По този начин ще разберете какво крие възможни рискове за здравето на работното ви място. След като видите кои са потенциално опасните материали във вашето ателие, обмислете заменянето им с по-безопасни алтернативи.

Ето някои често срещани в художествените ателиета токсични вещества и възможни техни заместители:

  • Ако използвате маслени, акрилни и акварелни бои, маркери, химикалки, лакове, мастила и разредители, обмислете използването на минерален спирт, за да разреждате маслени бои, маркери на водна основа или водни и акрилни бои.  
  • Ако използвате прахове и пудри като оцветители, обмислете използването на предварително смесени бои и глини или багрила в течна форма.
  • Ако използвате керамични глазури, обмислете използването на безоловни такива, особено за предмети, в които ще се слагат храни или напитки.
  • Ако използвате лепила на базата на разтворители като гумен цимент, циментово лепило, контактен цимент, обмислете използването на лепила на водна основа или library paste (подобно на лепило вещество, направено от смесването на вода и брашно (или нишесте)).
  • Ако използвате аерозолни спрейове, пистолети за боядисване, обмислете използването на материали на водна основа.

Изолирайте всички вредни вещества
След като вече знаете какво има във вашето ателие и сте установили кои са възможните токсични материали се уверете, че всичко е етикетирано както трябва. Ако нещо няма етикет го изхвърлете на боклука. След това изолирайте всички вредни вещества. Съхранявайте всяко нещо в оригиналната му опаковка и дръжте всички бурканчета плътно затворени, когато не влизат в употреба.

Проветрявайте го правилно
Ако творенето е вашата професия, то вие прекарвате много време в ателието си, където сте заобиколени от тези потенциално опасни субстанции. Заради това творците са по-податливи на опасностите, идващи от тях. Освен че е нужно да поддържате умерена температура в ателието, трябва да се уверите, че то е добре проветрено и че в него влиза достатъчно количество чист въздух.

Имайте си предпазни средства под ръка
Ако използвате материали, за които знаете, че са токсични, носете предпазни очила,  ръкавици и друга предпазна екипировка. Първоначално вероятно ще се почувствате не на място, но е важно да се предпазите, особено ако боравите с оловна боя.

Купете само това, от което се нуждаете    
Когато купувате материали взимайте само това, от което имате нужда за проекта, по който работите в момента. По този начин ще ви е по-лесно да следите какво има във вашето ателие. Веднага след като купите нова кутия боя или друга стока, отбележете върху опаковката датата на закупуването й. Когато ви потрябва червена боя например, използвайте първо стария запас от този цвят боя и чак когато той свърши преминете към по-скорошно закупения.