Любовният живот на животните

Любовният живот на животните

Огнян Тодоров  

 

Дали всичко в любовта е аналогично при животните и при хората? На този въпрос ще си отговорите, ако прочетете новото издание на „Летера” – забавната книга „Любовният живот на животните”  от Катарина фон дер Гатен с илюстрации от Анке Кул.

Ето и десетина акцента:

– Как те се състезават, за да си намерят партньор.

– По какви необичайни начини правят секс.

– Как се създават бебетата на животните.

– И как се появяват на бял свят.

 

В книгата са подбрани забавни и удивителни, страшни и невероятни, познати и непознати истории и примери за какви ли не любовни обичаи на животните. Ще се учудите, че:

– Бобрите остават верни един на друг за цял живот.

– Скорпионите ухажват своите партньорки с нежни танци.

– Женските пингвини правят любов срещу заплащане.

– Лъвовете грохват от умора, след като са правили секс 40 пъти за един ден.

– Но най-брутални в любовта са дървениците!

 

А как протича бремеността и раждането?

– При рибите джуджета – Формоза, малките се излюпват в корема на майка си.

– Делфините се раждат с опашката напред.

– Двойното раждане на кенгурчетата.

 

Хората могат да се поучат в отглеждането на малките от отговорността и грижовността на животните.

– Мъжката жаба Ринодерма крие малките в устната си кухина, докато укрепнат и после ги изплюва.

– Шимпанзетата се грижат за сирачетата.

– Майката прилеп улавя малките като в предпазна мрежа.

 

Когато завършите четенето, с усмивка ще мислите за изобретателността на Създателя, който и да е той, сътворил невероятните изблици на любовта, без която светът е невъзможен!

 

 

„Любовният живот на животните” е книга, която представя достоверна научна информация за екологията и биологията на редица видове, която до момента е била неизвестна за читателите. В нея са селектирани най-интересните взаимоотношения свързани, с размножаването на някой гръбначни и безгръбначни животни. За да бъде избегната „тежката” терминология, процесите и взаимоотношенията са описани на разбираем и „закачлив” език. По този начин поднесената информация става достъпна за много по-широка публика.

Книгата няма аналог до момента, както в строго научната сфера, така и в научнопопулярната литература.

В нея са представени интересни и любопитни факти за размножаването на различни безгръбначни видове, които са малко познати и известни. Описани са поведения на червеите (зелената бонелия, плоски червеи, червеите палоло), полутвърдокрилите (нилска водоплавка, дървениците), мекотелите (книжното корабче, октопода и някой охлюви) и някои насекоми (бръмбари, водни кончета, богомолки, пеперуди, скорпионови мухи и други), които не фигурират дори и в някои професионално насочени издания.

Не по-малко интересна и тази част от книгата, която засяга гръбначните видове. Обхванати са всичките съвременни класове – риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници. В многообразието от взаимоотношения, читателите могат да се докоснат до една малка, но синтезирана информация за най-интересните нюанси на „любовния живот“ в света на гръбначните животни.

Катарина фон дер Гатен
е известна детска писателка на научно-популярни книги и специалист по педагогика на сексуалността с дългогодишна практика в обучението на деца.  Заедно с Анке Кул тя издава успешната книга „Просвети ме“, в която отговаря на детски въпроси за сексуалността, бременността и раждането. Множеството въпроси на деца за любовния живот на животните са я насърчили да създаде тази книга.

Анке Кул
е една от най-обичаните художнички в Германия, досега е илюстрирала над 70 детски научнопопулярни картинни книги. За много от тях е получила награди, между които Националната награда за юношеска литература в Германия. Тя е учредител на Франкфуртското дружество на художествените ателиета LABOR.