Миниатюри на пост-апокалиптичните среди

Лори Никс и Катлийн Гербер  съвместно създадоха детайлни умалени макети на реално съществуващи местности, показващи естествени или изкуствен хаос. От 2005 до 2015 г. творческата  двойка създава серия, озаглавена The City, която е предмет на пост-апокалиптичния интериор на изоставени магазини за цигулки, молове и природонаучни музеи.

Empire, последващ пакет от миниатюрни сцени, служи като придружител на тази серия, като гледа на същото въображаемо бъдеще от външна гледна точка.

Новите сцени на Никс и Гербер поставят фокуса върху повредени и ръждясали вътрешни пространства, за да изследват широката външна среда, която е лишена от цивилизация. Скелета и мостове се разпадат, когато растенията започват да се промъкват през пукнатините, тънки намеци, че природата е започнала да възстановява земята си.

“Еmpire представя свят, преобразен от климата и променящия се обществен ред”, обяснява двойката в изявление. “Тези места са красиви по зловещ начин, но също така  са обезпокоителни в тишината. Преди много време човекът навлезе в пейзажа и принуди природата да изпълнява волята му. Още веднъж с тези ландшафти се злоупотребява и не сигурно как ще се развият те”.

Всеки трудоемък модел може да отнеме до 7 месеца за производство, което често означава, че Никс и Гербер успяват да заснемат само два модела. Ръчно направените макети са изработени от картон, пяна и непреходни материали, които се деконструират и рециклират след всяко изхвърляне.

“Страхувам се от това какво може да донесе бъдещето, ако не променим навиците си по отношение на климата, но също така съм очарован от това, което може да донесе един променящ се свят”, казва Никс пред Colossal. “Мисля, че това е, защото работата, която вършим, е да се опитаме да смекчим тези различни нагласи”.

Двамата ще представят снимки от серия Empire на предстоящото им шоу в Чикаго, в Катерин Еделман Галерия от 2 март до 28 април.

http://www.thisiscolossal.com