Носителят на Нобелова награда по физика Франк Уилчек разкрива тайните на заобикалящия ни свят

„Фундаментално“ обединява идеите и посланията на съвременната физика и разкрива тайните на Вселената.

От легендата за Хелиос и неговата златна колесница до откритията на съвременната наука са изминали хилядолетия. Въпреки това много от основните закони, които задвижват света, в който живеем, остават  загадка и до днес за обикновения човек, който продължава да търси своето „място под слънцето“.

Именно към тайните на Вселената насочва погледа си носителят на Нобелова награда по физика за 2004 г. Франк Уилчек в своята книга Фундаментално. 10 ключа към реалността“ – обяснение на достъпен и ясен език на фундаменталните уроци, които можем да извлечем от  материалния свят и да приложим в собствения си живот.

Обединявайки основни въпроси, установени факти и смели теории, Уилчек се опитва да предложи на читателя алтернативен поглед към наложените в масовото съзнание догми.

В 10 части ученият разглежда основни принципи на физиката и космологията в контекста на законите на пространството,  времето, материята и енергията, като се стреми към създаването на съвсем ново отношение към света, който ни заобикаля, и съответно на начина, по който го възприемаме.

Наистина ли сме толкова малка част от Вселената, колкото си мислим?

От тази книга ще откриете например, че атомите в човешкото тяло са повече, отколкото се предполага, че са звездите в Космоса. И това коренно променя идеята за мащаба на човешкото съществуване.

Уилчек отправя поглед и напред, като разглежда темата могат ли автономните изкуствени интелекти с общо предназначение да задминат своя създател, що се отнася до интелект, сила и дори съпричастност? Как би се вписал в тази нова реалност днешният човек?

Микс от физика и философия, „Фундаментално“ е вълнуващо пътешествие, което разбива  заблудите, създадени от съзнанието ни и възприятието ни. И ни посочва пътя, по който чрез тезите на науката ще изградим по-светло и по-толерантно бъдеще за човечеството.   Франк Уилчек е носител на Нобелова награда по физика за 2004 г. за работата си, променила разбиранията за фундаменталните природни сили. През 2022 г. е удостоен с наградата „Темпълтън“.

 

Прекрасен и подканящ преглед на фундаменталните факти за физическата реалност.“

Стивън Пинкър