Премиера: Илко Минев представя новата си книга в аулата на Софийския университет – 28 септември, 18 ч.

Четящата публика в България вече познава бразилския писател от българо-еврейски произход Илко Минев. От 2014 г. до 2018 г. излезе неговата автобиографична сага, включваща романите „Преди да замлъкна“ (2014), „Дъщерята на реките“ (2015), „В сянката на изгубения свят“ (2018). Само преди месец се появи четвъртата част от поредицата, озаглавена „По следите на Алемоа“ (ИК „Синева“). И четирите книги са хитови заглавия в Бразилия, като в продължение на седмици оглавяваха читателските класации. През юни т.г. четвъртата книга зае първото място сред издания от съвременни автори. Първите три романа вече са преведени на няколко езика, а авторът е забелязан в англоезичния свят.

Илко Минев с кориците на 4-ти негови книги

Премиерата на новото томче ще се състои ще се състои на 28 септември (сряда) от 18.00 ч. В аулата на СУ „Св. Климент Охридски“. Организатори са ИК „Синева“ и Съюзът на българските писатели. За книгата ще говори писателят Деян Енев. С участието на Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели.

————-

 

Илко Минев пред нацисткия кръст в Амазония

Какво ще прочетем в книгата „По следите на Алемоа“?

В новия си роман Илко Минев избира „загадката“ като основополагаща сюжетна линия, а форматът е твърде близо до пътеписа – организиране и провеждане на експедиция в джунглата на Амазонка. Още на първата страница читателят научава, че ще пътува с героите по разкриването на „свръхсекретна нацистка експедиция в Амазония“, състояла се в навечерието на Втората световна война. И тук постепенно се наслагват въпросите: имало ли е такава експедиция, защо е била организирана, какво е установила тя, какви са доказателствата? Една стара снимка с висок три метра кръст, с изписано име Йозеф Грейнер, голяма релефна свастика и няколко думи ще крият тайни с поредица от препятствия към разгадаването им. Появява се и още една движеща сила – тайнственото име Алемоа – индианка, наследничка на ръководителя на немската експедиция Кампфенкел. Но дали точно той е бащата, жива ли е Алемоа, има ли и живи свидетели от племето Апарай? Писателят умело вмъква в сюжета и едно легендарно име – Винету. Това е неговият реверанс към най-известния немски писател от началото на 20 век – Карл Май.

Въображението на читателя е поразено от описанието на водопада Санто Антонио, на борбата с анакондата, трудното спускане с канута по няколко различни реки, притоци на Амазонка, от срещи със златотърсачи и крадци. Във всяка история на Илко Минев присъства и темата за любовта – възможна в един невъзможен с моралния си разпад днешен свят. Какво се случва в края на експедицията, какви екстремни перипетии преживяват, как пътешествениците общуват с индианци от различни племена, кой всъщност финансира живота на племената в затънтените места на джунглата? Читателят ще научи всичко това, когато прочете книгата.

Из рецензията на Анжела Димчева

 

Илко Минев и съпругата му Нора в джунглата на Амазония