Проектът Арт Център “Вихрони” e номиниран за Сграда на годината в международната платформа ArchDaily

Проектът  Арт Център “Вихрони” e номиниран за сграда на годината в международната платформа ArchDaily, в категория сгради за култура.

Проектът представлява реконструкция на бившия училищен стол в с. Долно Камарци, в Галерия и културен център. Включва цялостна трансформация, обновяване и надграждане на съществуващата постройка.

Проактивният подход към устойчив дизайн и стремежът към въглеродна неутралност постави запазването на съществуващата конструкция на първо място в процеса на проектиране. Най-малко 80 % от съществуващата конструкция е запазена, което намалява въглеродните емисии на строителството с поне 50 % в сравнение с изграждането на нова сграда. Поне 70% от отпадъчните строителни материали бяха повторно вложени в строежа или в произведения на изкуството на Професор Вихрони Попнеделев. Част от съществуващите материали като подовата мозайка  и съществуващи стоманобетонни греди бяха интегрирани в интериора, засилвайки контраста между старо и ново.

При разработване на дизайна работихме в тясно сътрудничество с местни артисти за да подчертаем майсторството на ръчната изработка. Девет метровата фасада при входа е ръчно направена дърворезба. Баните са облицовани с ръчно рисувана керамика, произведена в самия арт център. Осветлението в галерията се регулира чрез плътно затваряне на прозорците с капаци – картини, изрисувани от професор Попнеделев. Благодарение на плъзгащите се системи четирите самостоятелни композиции се събират в квадриптих. По този начин контрастния колорит, пластичност и звучност се обединяват в хармония. Вихрони Попнеделев използва този принцип на “пъзела” в изкуството си, а сега той е и част от фасадата на едноименната му галерия.

Регенерирането на центъра срещна редица предизвикателства, особено през периода 2020-2022 г. В отговор заложихме на пространственото мислене, вместо на скъпи материали.

С тази трансформация се надяваме да популяризираме Арт Център “Вихрони” като оживено, вдъхновяващо и устойчиво място на културния живот в България, което от своя страна ще допринесе за дългосрочното обновяване на района.

Инвеститор на проекта е професор Вихрони Попнеделев.

Повече снимки от проекта може да разгледате тук :

https://www.archdaily.com/994201/art-centre-vihrony-vision-consulting?utm_source=lead_architect&utm_medium=email&utm_campaign=just-published