Първи шампионат по поезия на софийските училища „Млада метафора“. Финален двубой на площад „Славейков“

Финален двубой на площад „Славейков“ с арбитри Георги Господинов, проф. Михаил Неделчев и Иван Ланджев

На 29 юни (сряда) от 18 ч. пред централния вход на Столична библиотека (пл. „Славейков” № 4) ще се състои финалната среща и награждаването на победителите от проекта „Млада метафора: шампионат по поезия на софийските училища”, финансиран по СП „Култура” 2022 на Столична община.

Един срещу друг ще застанат отборите на НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ” (отбор 10 клас) с ръководител Ивана Танушева и Частна немска гимназия „Ерих Кестнер” с ръководител Калоян Христов. Арбитри на двубоя ще бъдат проф. Михаил Неделчев, Георги Господинов и Иван Ланджев, а в събитието ще се включат с музикални изпълнения девическият хоров състав към НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ” (с автентичен и обработен фолклор) и дуетът Ели Раданова (вокал) – Венци Дреников (клавишни). Освен победителите, книги с автографи от членовете на журито, парични награди и почетни грамоти за участие ще получат всички отбори в шампионата.

Целта на проекта „Млада метафора: шампионат по поезия на софийските училища”, реализиран от Столична библиотека в сътрудничество с Регионално управление на образованието – София град, е да се укрепят и повишат културните и читателските компетенции и знания на учениците, тяхната мотивация за включването им в културния живот на столицата, като се провокира креативното развитие на младите творци сред учениците в горен курс на обучение (8-12 клас). Първият етап, проведен през април и май, включваше работилници за участниците в отборите с поета Бойко Ламбовски (творческо писане), актьора Стефан Щерев (сценично представяне на текстове) и актьора, музикант и поет Стефан Вълдобрев (съчетаване на поезия и музика). Като арбитри на предишните срещи участваха Мирела Иванова, Кристин Димитрова, Аксиния Михайлова, проф. Пламен Дойнов, доц. Йордан Ефтимов като някои от тях ще присъстват и на финалния двубой. Предстои издаване на сборник с най-добрите стихове на младите поети, както и видеоклипове с техни творби.

Заповядайте да споделите с нас този празник на младата поезия!