Рупърт Мърдок иска Фейсбук да плаща на издателите на новини

Медийният магнат Рупърт Мърдок смята, че Фейсбук трябва да плаща на издателите на новини, точно както кабелните компании плащат на мрежите за извършване на програмирането си.

Председателят на News Corp публикува днес изявление, в което се казва, че “издателите очевидно повишават стойността и целостта на Фейсбук”, но не са достатъчно възнаградени.

Фейсбук заяви миналата седмица, че издателите, определени от потребители на платформата, ще бъдат виждани по-често, но ако компанията наистина иска да признае доверени пазари, според Мърдок, “тогава следва да плати на тези издатели такса, подобна на модела, възприет от кабелните компании. “Такива плащания няма да повлияят много върху бизнеса на Фейсбук, предвид печалбата му, смята той. Печалбите на компанията са над 30% през последните няколко години.

Мърдок обвини Фейсбук и Гугъл за популяризирането на “бързи” новинарски източници. Според него компаниите са наясно с проблема и работят по въпроса, но мерките, предложени от фирмите, са недостатъчни.

“Няма съмнение, че Марк Зукърбърг е искрен човек, но все още има сериозна липса на прозрачност, която засяга издателите и тези, които са предпазливи от политическите пристрастия на тези мощни платформи”.