Човешкият мозък и Вселената са еднакви

При изследване на невронната мрежа в човешкия мозък и космическата мрежа от галактики във Вселената. се оказало, че приликите между двете са смайващи, съобщава сайтът Science Alert.

Астрофизикът Франко Ваца от Университета в Болоня в Италия и неврохирургът Алберто Фелети от Университета на Верона в Италия са прекарали последните няколко години в проучване на приликите между невронната врежа в човешкия мозък и Вселената.

Човешкият мозък има около 69 милиарда неврони; наблюдаваната космическа мрежа, която наричаме видима Вселена съдържа над 100 милиарда галактики. Сходен е не само броят, но и структурата“, разкриват италианските изследователи.

От изследването стават ясни множество сходства. Човешкият мозък и Вселената са подредени в добре дефинирани мрежи, с възли (неврони в мозъка, галактики във Вселената), свързани чрез нишки.

Освен това има прилики между състава на мозъка и състава на Вселената. Мозъкът е около 77 процента вода. Вселената е около 72 процента тъмна материя.

Италианските учени са сравнили резени от човешкия мозък и кора в различни увеличения със симулации на космическата мрежа.

Открити били удивителни сходства във флуктуациите на плътността на материята между мозъка и космическата мрежа.

Грубо казано това сходство в капацитета на паметта означава, че цялото тяло от информация, която се съхранява в човешкия мозък (например целият жизнен опит на човек), също може да бъде кодирано в разпределението на галактиките във нашата Вселена“, споделят изследователите.

standartnews.com