Къде са съкровищата на Вълчан войвода?

Новата книга на Ирена Григорова разказва за една от най-мистериозните личности в българската история

 

Популярната журналистка Ирена Григорова тръгва по стъпките на легендарния Вълчан войвода и неговите митични съкровища в новата си книга „Скитник в мрака“, издавана от „Апостроф“. След големия успех на „Мистичните пътеки на България“ и „Прастари времена“ този път авторката повежда читателите на незабравимо приключение из любопитните и недостатъчни популярни моменти от нашата история.

В тъмата на миналото се появяват силуетите на безброй герои, дали живота си за свободата на България. Някои от тях са безвъзвратно забравени, други честваме всяка година, а трети, въпреки че не са официално признати, са намерили място в сърцата на хората.

Най-известният и обичан такъв герой е Вълчан войвода, който и днес живее в паметта на народа ни чрез митове, легенди, песни и писания. Освен с героичните си подвизи, Войводата е познат и като основен вдъхновител и участник в стотици иманярски предания. Вандалските следи, оставени от търсачите на неговите съкровища, могат да бъдат видени из цялата страна.

 

Ирена Григорова

 

 

Не по-малко интригуваща обаче е личността на Войводата. Той често е представян като безпощаден, зловещ разбойник, който няма милост и прошка нито към свои, нито към чужди. Но освен всички тези определения, Ирена Григорова му дава още едно – на най-големия мечтател – най-вече заради идеята, че един човек може да поведе след себе си стотици, които години наред да следват мечтата за свобода.

Измислен персонаж ли е Вълчан войвода и кое е истинското му лице? Как той помага за Освобождението на България? Какво е ролята му за построяването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“? Къде са описите на заровените му богатства?

В книгата си „Скитник в мрака“ Ирена Григорова изследва всички достъпни източници, за да намери отговорите, които не са еднозначни. И въпреки всички противоречия и несъответствия на преден план остава силният и пълнокръвен образ на един знаменит българин, когото трябва да помним.