Древните жени по бикини

Ако някога сте се чудили от къде произлизат бикините – същото място от където и философията, математиката и изкуството – древността. Римски мозайки, намерени в Сицилия, показват, че жените са били активни и здрави много преди “тренирайте с Джейн Фонда” или измислянето на мажоретството. Днешната тенденция да бъдеш стегнат е нищо повече от мода, а както знаем, някой път старото отново става модерно. Но какво е било различно тогава?

Мозайката, популярна като “древни момичета по бикини”, е намерена по времето на разкопки край Пиаца Армерина в Сицилия. Възможно е произхода да датира от 4 век и да е свързан с артисти от Северна Африка, тъй като някои от парченцата по мозайката имат африкански произход.

Source: http://system-of-knowledge.wikia.com

Ясно са показани атлетичните занимания, в които жените участвали, а наградата била корона.

Ако погледнете внимателно в тези жени, ще видите че техните упражнения не са по-различни от тези, които правим в днешно време. Тичане, игра с топка и упражнения с гири.

Телата им сякаш са изкарани от спортни списания. Възможно е, обаче, образите да са идеализирани, което пък ни води към друго заключение – идеалите за красота от днес могат да бъдат оприличени с тогавашните. Добре оформени крака и бедра, малки ходила, задължително и бижута.

Бикините представляват кърпа, вероятно от памук или лен, увита около гърдите на жените, така че да ги притискат и придържат по време на заниманията. Долната част, обаче, не била популярна сред римляните, тъй като по този начин увити, били само робите и атлетите.

Source: http://ancienthistory.about.com

 

 

 

 

dailyartmagazine

Автор: Пламен Михайлов

One Comment on “Древните жени по бикини”

Comments are closed.