Moже ли воденето на дневник да подобри психичното ни здраве?

„РАЗниМисли“ от психолога Детелина Стаменова предлага ежедневна терапия за преоткриване на нов път към себе си.

Воденето на дневник е добре приета практика в различни психолотерапевтични школи с това, че помага на този, който я води осъзнато включи самонаблюдението си, което подпомага менталното здраве и възможността човек да се вгледа по-внимателно в предизвикателствата в живота си. Създаден с цел да подпомогне този личен процес, този дневник би имал ползотворно влияние независимо дали го правите сами или сте в терапия. Лечебното действие на писането се е утвърдило като един от най-достъпните начини наблюдавате себе си и своите мисли.

 

Детелина Стаменова

На български език се появява „РАЗниМисли“ от популярния психотерапевт Детелина Стаменова –  красив и детайлен вариант на дневник, с който да полагате ежедневна грижа за себе си и вътрешния си свят. Огледало на пътя ви, което подсказва вярната посока тогава, когато сякаш сте я загубили.

Базирайки се на своята практика през годините, Детелина Стаменова е съумяла да обобщи впечатленията си от психотерапевтичните сесии и да оформи лесен и подреден инструмент, в който са включени въпроси и упражнения, с които да се опитате да откриете път към вътрешното си аз.

Разделен на 12 теми и 12 части, дневникът може да бъде списван през цялата година или да бъде отварян тогава, когато има нужда. Заложени различни упражнения и въпроси, както и достатъчно пространство, за да може всеки сам да разгърне творческия си потенциал.

Изданието успява да обхване сложната мозайка на ума, да ви даде пространство сами да погледнете по различен начин към ежедневието и неговите проблеми, но и радости; да насочи личността към нови прозрения и открития. В свободата, които тези страници носят, човек може да избере дали да списва дневник на навиците, на благодарността, на храненето, на настроението. Да се види чуплив или силен, да си спомни за онова „себе си“, което понякога изчезва в бега на часовете, дните и големите им сестри и братя – седмиците и месеците.

В този процес на саморазкриване списващият няма да бъде сам – на сайта на книгата читателят може да открие образци и примери, които може да използва за насоки при попълването на темите. А може и да опита нещо съвсем ново. Има пълна свобода.

„РАЗниМисли“ е възможност да останете насаме със себе си в края на деня. Той е съкровищницата, в която се крие ключа към загадките на индивидуалната вселена, която съзнанието на всеки един от нас представлява.