Мястото на жената е в кухнята: Холандското жанрово изкуство

Един от неоспоримите холандски майстори със сигурност е Йоханес Вермер, но днес представяме двама не толкова популярни: Питер де Хох и Ян Стен.

Жанр?

Johannes Vermeer, The Little Street, 1660, Amsterdam, Rijksmuseum

Жанровото рисуване не е просто улавяне на ежедневието, а включва и други елементи, носещи основното послание.

Питер де Хох

Pieter de Hooch, A Woman Peeling Apples, c.1663, Wallace Collection, London

Роден в Ротердам през 1629г, вероятно обучен от Николас Берхем. Станал особено популярен с перспективните си изгледи, които в последствие вдъхновили малко по-младия Вермер. В по-късен етап на кариерата си се преместил в Амстердам, където рисувал модерни места и портрети.

Pieter de Hooch, A Courtyard in Delft with a Woman and Child London, 1658, National Gallery, London

В тази картина, той нарисувал всяка една тухла от двора поотделно, което създава достоверна домашна атмосфера и показва че мястото на жената е… в дома. За да подчертае моралното послание а и да постигне по-голяма истинност, той вградил в произведението средновековен надпис върху холандска фаянсова плоча, който гласи: „Това е олтарът на Св. Джеръм. Ако търсите търпение и мир, първо трябва да коленичим преди да се изправим отново.”

Де Хох често преправял различни архитектурни компоненти, за да създаде промяна в средата.

Jan Steen, Village School for Boys and Girls, 1670, Scottish National Gallery, Edinburgh

Ян Стен е роден в Лайден през 1625 или 1626 година. Син е на пивовар, а образованието си в изобразителното изкуство, вероятно попива от Ян Ван Гойен. Той бил много добре образован художник с изискан стил. Вероятно, горната картина е пародия на „Атинската школа” на Рафаело, която той познавал добре от различни копия.

Jan Steen, Merry Couple, c.1660, Museum De Lakenhal, Leiden

А тук може да видите класическо „раздорно” семейство, което дава пример на децата си, илюстрирани в дясната част на произведението. Всъщност, това е семейството на Стан, като той ги е използвал за моделиране. Жената в ляво, например, е първата му съпруга.

Jan Steen, As the Old Sing, So Pipe the Young, c.1665, Mauritshuis, The Hague

 

dailyartmagazine

Автор: Пламен Михайлов