Романтичните жестове на 7 известни двойки художници

Изкуството отдавна се вдъхновявало от любовта, така че не е изненадващо, че двойките художници са полагали големи усилия, за да изразят своята любов. По повод предстоящата книга „Изкуството на любовта: романтичните двойки зад най-големите произведения на света”, споделяме романтичните жестове на седем влиятелни двойки художници.

Камий Клодел и Огюст Родин превърнаха жестоката си страст в известни скулптури

Огюст Роден и Камий Клодел са се влюбили силно и бързо, когато са се срещнали през 1882 г. Тя – скулптор с умение за изграждане на човешкото тяло в глина, а той – известен с високите си, сръчно изваяни скулптури. Техните писма разкриват жестоката страст и изключителната нестабилност, която бележи тяхната връзка. – “За миг усещам ужасната ти сила” – пише Роден на Клодел през същата година в която се срещат. “Лудост, това е краят. Вече няма да мога да работя… все пак те обичам яростно.” По време на тяхната работа (Роден вече е в 20-годишна връзка с Роуз Бьор), двамата художници силно са повлияли на работата на другите. Скулптурите на Камий излъчвали чувственост. Учените предполагат, че преплетените фигури в две от най-известните творби на Родин – Целувката (1882) и Вечният идол (1890-93) – са били вдъхновени от любовта му към Клаудел и нейната невероятна работа с глина.

Пабло Пикасо представил Дора Маар в миниатюрна картина на пръстен

Пикасо е известен с това, че обича жените и бързо сменя връзка с друга. Смесицата от страст, спречквания и краткотрайно помирение определя повечето от отношенията му, включително деветгодишната му връзка с фотографката – Дора Маар. Двамата се срещат през 1936 г. в прочутото парижко кафе Les Deux Magots. Тя многократно забивала нож между пръстите на ръцете си , което го накарло да се очарова от опасната игра.
Пикасо многократно рисува Маар по време на тяхната огнена романтика и често й подарява творбите след особено ядосани спорове. Една такава маслинова клонка дойде под формата на пръстен. Там, където би се намирал един скъпоценен камък, Пикасо сгушил малък рендер на Маар, пълен с широки, криволичещи очи и риза от синьо райе. Въпреки че връзката изчезва като в пламъци, щом Пикасо я оставя за по-младата Франсоаз Гило в началото на 1940-те години, Маар запазва пръстена до смъртта си.

Фрида Кало рисува чувствено цвете за Николас Мурай

Фрида Кало имала много любовници по време на бурния си брак с Диего Ривера, но Николас Мурай бил един от най-дълготрайните. Мурай, фотограф от Ню Йорк, се среща с Кало по време на пътуването си до Мексико Сити през 1931 г. Бележка от Кало, надраскана върху салфетка, увековечава първите дни на тяхната страстна афера: пише му. – “Ти си цвете, любов моя.”
В обширната си кореспонденция, художничката любезно подписва писмата с прякора Xochitl, след Nahuatl дума за “цвете” или “деликатно нещо”. Фрида съставя цветето като две унифицирани части: съд с форма на камбана, наподобяващ вагина, и фалически сноп от венчелистчета, сгушен в него.

Доротея Танинг и Макс Ернст отказват да се наричат “съпруг” и “съпруга”

Макс Ърнст помагал на съпругата си -Пеги Гугенхайм, за предстоящата изложба „30 жени“, когато за първи път срещнал сюрреалистичния художник Доротея Дънинг. Ърнст посетил нейното студио и останал за шах. Три седмици по-късно той напуснал Гугенхайм и се преместил направо в апартамента на Танинг.
През 1946 г. те се оженили в церемония заедно с колегите му Ман Рей и неговия партньор, танцьорката Жулиета Браунър, в Холивуд. Докато формализирали връзката си, двойката се съпротивлявала да използва термините „съпруга“ и „съпруг“. ” Можехме да продължим, Макс и аз, през целия ни живот без този етикет. Никога не съм го чувала да използва думата „жена“ по отношение на мен.”

Джоузеф Корнел е писал любовни писма за Яйой Кусама в скулпторите си

Връзката между скулптора Джоузеф Корнел и Яйой Кусама е до голяма степен платонична, но дълбоко любяща. Те се срещат през 1962 г., когато един от колекционерите на Корнел предложил Кусама като жив модел. Корнел, който все още е девствен и живее с майка си на 59-годишна възраст, започва да изпраща на Кусама любовни писма и стихотворения, някои от които са надраскани в неговите сюреалистични кутии с колажи.
Едно от стиховете гласи: „Върни се при мен / Пролетно цвете / А аз ще завържа връзка с теб”
Корнел умира през 1972 г., оставяйки Кусама в кутии с изрезки от списания и други материали за колаж, които тя използва в работата, която е започнала в Япония през по-късната част на десетилетието.

Гилбърт и Джордж се влюбват от пръв поглед като млади студенти

Гилбърт Проуш и Джордж Пасмор, по-известни просто като Гилбърт и Джордж, правят първи стъпки като студенти в Сен Мартин през 1967 г., бързо се превръщат в романтичен и артистичен дует. На пръв поглед Prousch описва тяхната среща-сладка като любов: „Последвах като куче“, казва той за първоначалното си привличане към Passmore. Оттогава са неразделни, правейки своята връзка и живота си в изкуство.
През 1969 г. те създават „Пеещата скулптура”, в която собствените им тела стават „живи скулптури” и са поставили автопортрет в центъра на много провокативни фотомонтажи. “Веднъж, когато се сблъскахме с въпроса Какво ще правите, ако някой от вас бъде прегазен?“, Те отговорили с остроумие: „Не се страхувайте! Винаги пресичаме пътя заедно.”

Марина Абрамович и Улай минават през Великата китайска стена, за да отбележат раздялата си

12-годишното партньорство на Марина Абрамович и Улай създава една от най-влиятелните изпълнителски арт практики на 20-ти век. “За връзката в космоса”, представление, представено на Венецианското биенале през 1976 г., двамата любовници тичат от противоположните страни на стаята, като техните голи тела се сблъскват отново и отново в средата. В ”AAA-AAA”, видео от 1978 г., те обменят буйни писъци, докато гласовете им станат дрезгави.
По-късно те възнамеряват да заздравят любовта си в най-амбициозното си изпълнение : всеки е трябвало да върви от едната страна на Великата китайска стена, срещайки се в центъра, за да се омъжат. Но по времето, когато уреждали пътуването си, изневярата на Улай е била разкрита и връзката им се е разпаднала. На свой ред, представянето от 1988 г. става символично за тяхната раздяла, а не за техния съюз.