Д-р Ивайло Христов: Здравната каса трябва да се демонополизира

„Трябва да се направи демонополизация на здравната каса“, твърди д-р Ивайло Христов, хирург и изпълнителен директор на Медицински център Медика- Албена.
Според него тази демонополизация трябва да бъде извършена в определени граници: „Три или четири каси за България са достатъчни, защото иначе се рискува едно раздробяване при малкото население. Такъв проблем съществуваше в Германия и доведе до много кризисна ситуация и фалита на здравните каси. Нашата здравна каса в момента се е превърнала в един разпределител на пари“.

Функцията на една здравна каса е не само да събира, но и да генерира средства, тоест тя да оперира със средствата, но това не се случва при нас, коментира д-р Христов. “Една демонополизация на касата би имала такъв ефект: да ги накара да вкарат тези пари да заработят. Не съм сигурен, че това все пак ще се случи, имайки предвид пенсионните фондове“, споделя той.

От следващата година медицинският балнеологичен център в Албена ще работи целогодишно, а не както досега: от март до ноември. До няколко дни започва преустройството на новия център, които ще разполага с 62 легла и ще работи със здравна каса и НОИ.
От услугите на болницата за рехабилитация ще могат да се възползват пациенти, с проблеми на опорно-двигателния апарат и неврологични заболявания, както и такива, които искат да се възползват от СПА услуги.
Тъй като центърът все още не работи със здравна каса, повечето посетители са чужденци, предимно от Германия, Белгия и Франция. „С Русия работихме много добре до преди три години, но те се отдръпнаха поради политически и икономически причини“, коментира д-р Ивайло Христов.
На въпрос защо досега рехабилоитационният център не е работил със здравна каса, д-р Христов отговори, че причина за това са различни изисквания за персонал, целогодишна работа и други условия, на които не са отговаряли.
През този сезон медицинският  балнеологичен център Медика Албена е приел около 2 000 души. Спешната помощ към центъра пък, която обслужва целия регион(20 000 -28 000 души), приема между 60 и 120 пациенти на ден. Тя обаче ще остане сезонна.

Причината за разговора ни с изпълнителния директор и хирург на Медика Албена, Ивайло Христов е българо-младежкият форум за алтернативна медицина, на който центърът е домакин за трета година. Специалисти в областта на алтернативното лечение от България и Норвегия отбелязват дълготрайното партньорство на Медика Албена с Норвежката Асоциация по натурална медицина.
Норвежката Асоциация по натурална медицина няма аналог в България, споделя д-р Христов. „Тяхната асоциация обединява терапевти, кинезитерапевти и хомеопати. Освен това има много строго законодателство, относно това какво може и какво не, нещо което при нас го няма. И де факто тяхната организация е тази граница, която определя кое е някакъв вид медицина и кое не“.
Във форумът, норвежките медици се запознават с работата на българските си колеги. „За тях беше много интересна комбинацията, която ние осъществяваме между природни фактори със съвременно предназначение. Интересът, които беше предизвикан у тях, доведе и първите пациенти от Норвегия. Това е много сериозен пробив, специално да идват у нас за лечение, коментира д-р Христов.

 

С д-р Ивайло Христов разговаря Десислава Христова

Десислава Христова

About Десислава Христова

View all posts by Десислава Христова →