Да се потопим в изкуството на Оскар Ойва

Художникът на визуални изкуства Оскар Ойва създава изцяло потапящо инсталационно изкуство, изработено от 360 градусови рисунки.

Роденият  в Бразилия визуален художник Оскар Ойва е световно признат за създаването на напълно потапящо инсталационно изкуство, направено от 360 градусови рисунки. За най-новото си произведение, озаглавено Оскар Ойва в Рая – Рисуване на мимолетното, художникът използва 120 черни маркери, за да украси цял надуваем купол с илюстрации на въображаеми пътеки, митични гори и въртящи се небеса.

Създадена специално за проекта JAPAN HOUSE ( проект, чиято цел е да насърчи по-задълбоченото разбиране и оценяване на Япония в международната общност) в Сао Пауло, инсталацията отнема две седмици да бъде завършена с помощта на петима асистенти. Посетителите са поканени да влязат във виниловия балон, където могат да преживеят чуждия, въображаем пейзаж на Ойва.

Колосалната монохромна рисунка обхваща всяка повърхност от виниловата повърхност с размери 10 x 7 x 4 метра и е повлияна от любовта на художника към комиксите и бразилската градска среда.  “Винаги съм се наслаждавал на рисуването, което считам за най-основния начин да се изразя визуално. Един молив и един празен лист, няма по-лесен начин от това,” разкрива Ойва.

Оскар Ойва е син на японски имигранти в Бразилия. Завършва университета по архитектура и урбанизъм в Сао Пауло през 1989г. Той е повлиян от комиксите, изкуството и списанията през цялата си младост, както и от градската среда в родното си място. Художникът твори съвременно изкуство по това време в съседните галерии и става асистент в Биеналето за изкуство в Сао Пауло. Артистът провежда първата си самостоятелна изложба, докато е още в колежа, а след това участва в 21-то Биенале на изкуството в Сао Пауло (1991).

Ако сте в Бразилия, можете да посетите и преживеете инсталацията на Оскар Ойва в JAPAN HOUSE  в Сан Пауло до 3 юни 2018г.

mymodernmet.com

Мариела Петкова