Десетте най-необичайни неща, продадени на аукцион

Търговете често доказват, че ексцентричността и обсесиите на хората нямат граница. Предлагаме ви десет примера, с които може да се убедите как фенската привързаност и желанието да притежаващ частица от прочута личност или случило се събитие могат да струват милиони!

 

1. Кичури от косата на Елвис Пресли
   Продадени за $115 000

Образът на Елвис Пресли винаги ще бъде помнен като символ на мъжественост, която води жените до премаляване(в ранния му период). С плътния си глас, рокерско яке и най-вече характерната си прическа, той е икона на своето време. Фризьорите му запазват през всичките тези години кичури от неговата коса, които превръщат в цяло състояние през 2002г. Елвис не е единствената звезда, чиито коси са продадени в търг. В списъка се нареждат още Джон Ленън, Джей Еф Кенеди и Че Гевара(чиито кичури са продадени от бивш служител на ЦРУ. От косите на Джейн Остин пък бе изработена брошка, която също бе продадена на аукцион.

2. Римската империя
Продадена за 6,250 драми

Един от най-значителните търгове в историята е проведен през 193г., когато за наддаване е предложена самата Римска империя. Може би се питате как е възможно? Стъпките са прости – трябва само да убиете императора и да възкачите на трона наддалия с най-висока сума. В случая корумпираната преторианската гвардия, която изпълнява функцията на тайна полиция елиминира император Пертинакс след което провежда търга край стените на своя лагер край Рим. Най-голям ентусиазъм показва Дидий Юлиан, който печели аукциона, само за да бъде убит от същата гвардия само два месеца по-късно.

 

3. Писмо на Айнщайн, в което той оспорва съществуването на Бог.
Продадено за $3 милиона

Изобщо не е необходимо да описваме колко важен за напредъка на човечеството и приноса към науката е Алберт Айншайн. И все пак, някой е готов да плати 3 милиона, само за да притежава написано на ръка от него писмо. Той ще има удоволствието да чете на спокойствие размислите на известния физик за това съществува ли Бог изобщо, адресирани към неговия приятел – философа Ерик Гуткин. Аукционната къща, провела наддаването през 2009г. очаква, че крайната цена ще бъде три пъти по-висока и все па сумата е впечатляваща, предвид, че инвестицията им да откупят писмото от предходния му притежател е едва $404 000.

 

4. Парче сватбена торта на 64 години
Продадено за $900

Много от нас обичат да похапват сладки неща и не е чак такава изненада, че някой е готов да плати почти хиляда долара са десерт, но ако сладкото изкушение е на възраст 65 години? Парче плодова торта от сватбата на кралица Елизабет с принц Филип през 1947г., опаковано в оригиналната си кутия намери своя нов притежател на търг през 2013г. Ако се чудите – все още може да бъде консумирано. Това не може да се мери със сумата, дадена за сватбен десерт от сватбата на Кейт и Уилиям – $7500. Явно на някой много му се е щяло да бъде гост на кралската церемония!

 

 

5. Носната кърпичка на Скарлет Йохансон
Продадена за $2100

Скарлет Йохансон издухва деликатния си нос в кърпичка в “Късното шоу” на Джей Лено, което доведе до 64 наддвания в сайта ибей. Актрисата се шегува, че стойността на използваната кърпичка е висока, защото се е заразила с настинката от друга знаменитост – актьорът Самюъл Джексън. Средставата са внесени в кампанията за борбата с глада, подкрепяна от Йохансон.

 

6. Виолината, на която е свирено, когато Титаник потъва
Продадена за $1.7 милиона

Виолината, с която е свирено, докато пасажерите се опитват да се спасят от потъващия кораб е продадена последно за повече от милион. Това е най-скъпо струващата вещ, останала като мемоар от подобно трагично събитие изобщо. Според историята, оркестърът на нейния първи притежател – Уолъс Хартли, за да успокои хората, дори когато е ясно, че шансовете да се измъкнат са нулеви и “Титаник” е на път да изчезне в морето. Във филма последната песен, която оркестърът свири, когато корабът се изравнява с водата, е “Nearer, My God, to Thee”.

 

 

7. Първият брой на комикса “Супермен”
Продадено за: $2 милиона

Ценният брой, на който може да видим как Супермен премята кола над себе си е от 1938г.. Неговият вече бивш притежател е самият Никълъс Кейдж. Това е първата поява на супергероя изобщо в комиксовия свят. Находка, за която всеки фен би завидял.

 

8. Кодексът  Леондрдо да Винчи

Продаден за $30,802,500 милиона

Леонардо да Винчи педантично записва всичките свои размишления и идеи в кодекси, от чиито 30 са запазени и до днес. Те са пълни с негови скици математически уравнения и разсъждения и съдържат понятия като “palnetshine”. Най-известният от тях – Лестерийският кодекс е закупен на търг от Бил Гейтс, който го дигитализира и прави възможен за разпространение. Из кодекса могат да бъдат открити размислите на гениалния художник и учен за природни явления като, например, защо Луната свети, как и защо тече водата, откъде идват вкаменелостите, от какво се състоят минералите и др.

9. Въздух от концерт на Канйе Уест

Почти продаден за $60,100

Различни предмети, останали от турнета и концерти най-редовно биват продавани по аукциони, на които верните фенове се надпреварват в своите наддавания, но едно от най-необичайните неща е въздух от турнето на “Yeezus” Канйе от 2013 – 14г,. Той се предлага прилежно опакован в пликчета с цип.  Находчивите търговци опитаха късмета си да продадат опакования по време на концертите артикул, но аукциона бе свален от мрежата в последния момент. И все пак почти доказа, че пари могат да се правят буквално от въздуха.

10. Смисълът на живота

Продаден за: $3.26 милиона

Анонимен жител на Северна Каролина предлага на търг в ибей … Смисълът на живота. В описанието на продукта просто пише: “Открих причината за нашето съществуване. И бих бил щастлив да я споделя с наддалия най-висока цена.” Оттогава, нито купувачът, нито предлагащият отговор на най-фундаменталната загадка са изказали публично впечатленията от своята среща.

 

Екатерина Ангелова

About Екатерина Ангелова

View all posts by Екатерина Ангелова →