Димитър Самаров е най-малкият възпитаник на Университета „SOFT – UNI”

Удостоиха с почетен плакет 11-годишния студент от Асеновград

Димитър Самаров е само на 11 години, но вече е студент в Софтуерния университет „Soft Uni”. Преди броени дни петокласникът от Асеновград взе и първия си изпит с блестящ резултат – 250 от 300 възможни точки. Учебното заведение изказа специални поздравления към малкия студент и качи неговото постижение в своята официална страница, където, буквално за една вечер, хиляди лайкове превърнаха Димитър в едно от най-известните млади лица в IT сферата.

В присъствието на своите горди родители Димитър получи почетна награда от кмета на община Асеновград Емил Караиванов  –   плакет „Асеновград” за отличното си представяне и сподели, че е възхитен от интелекта на младият асеновградчанин и неговите постижения, пожела му успехът да го следва във всяка стъпка и да продължава напред с увереност и желание за развитие.

Димитър е ученик в 5А клас на СУ „Св. княз Борис I” – гр. Асеновград и преди броени дни най- младият студент в България положи успешно първия си изпит в Университета по софтуерно образование. Освен това учебното заведение му предложи и пълна стипендия, благодарение на която момчето ще се обучава напълно безплатно.

„Благодаря на мама и тати, на всички приятели, на госпожа Полина Симова, на онлайн преподавателите ми, че ме подкрепят и пътуват с мен до София и работят много, за да имам тези възможности, техника и кураж”, казва момчето.

Кой е Димитър Самаров?

Роден е в Пловдив, но живее в Асеновград. Ученик е в СУ „Св. Княз Борис Първи”. От 7-годишен се занимава с различни извънкласни дейности. Интересът му към компютърните технологии е още от предучилищна възраст. В 1 клас попада в клуб „Компютър” към ЦПЛР ”Васил Левски” – Община Асеновград. Под ръководството на инж. Полина Симова, бързо се отличава със заложбите си, като през учебната 2017 г., едва на 9 години, става най-младият председател на градския клуб по компютри в цялата му история.

„Това момче, когато идваме тук заедно да оправяме тази техника на неговата възраст, отваря сам чичо „Гугъл” или както той казва, Ютуб е по-добра търсачка, учи мен самата и започва да слуша лекция за това как да се справи и софтуерно и хардуерно проблемчето в залата”, разказва Полина Симова, ръководител на клуб „Компютър”.

„Научих много неща за устройството на компютъра и като цяло тук се запалих към техниката., споделя Димитър Самаров.

 „Миналата година Димитър разбира, че ще бъде проведено безплатно компютърно обучение от единствения у нас Софтуерен университет „Soft Uni”, с цел запознаване на млади кадри с възможностите на съвременното програмиране. „Асеновград попадаше в листата с одобрените градове и така той беше най- малкият записал се участник за това обучение”, разказва майката Ралица Самарова.

След края на програмата, която протекла в рамките на два месеца, всеки имал право да се яви на онлайн изпит (който се заплащал) и при резултат над определен бал, да бъде поканен да следва в университета като студент – дистанционно, онлайн обучение. На този изпит Димитър е най-малкият участник – едва на 11 г., който успява не само да премине изпита, но и да получи невероятния за възрастта му бал от 5.59 от възможни 6 единици, преборил хиляди пълнолетни кандидат-студенти от цяла България.

“Беше приет в университета, който е частен, заплащайки необходимите за това такси, без никой да му гарантира, че ще успее да се справи с това предизвикателство – да учи основните си образование наравно със следването в университета”, обяснява Самарова.

Така Димитър Става най-малкият онлайн студент в историята на учебното заведение.

През януари тази година стартира първият модул. След повече от 2 месеца обучение, 3 пъти седмично, по 4 часа лекции, провеждани често до късните вечерни часове, малкият асеновградчанин се явява на първия си изпит и показва впечатляващия резултат.  

„Явиха се около 1000 студенти, много от тях не покриха абсолютния минимум и бяха скъсани на изпита. Димитър събра неочаквани овации сред преподаватели и състуденти, заради възрастта и постигнатите резултати. Личният му пост за малката му победа, споделен във Фейсбук, беше споделен многократно от напълно непознати програмисти, преподаватели, групи и форуми из пространството”, горда е майката.  

Любопитното е, че Димитър никога не е ползвал професионални услуги, консултации и частни учители за тези свои постижения. Освен интереса му към компютрите, младежът е танцьор в Клуб по спортни танци „Асеновец”, с ръководител Дойка Апостолова. Тренира от 8-годишна възраст и има завоювани над 25 медала, половината от които златни, в категорията „Изгряващи звезди” – латино и стандартни танци. От началото на тази година, заедно със своята партньорка Мануела Аргирова, вече са сред официално картотекираните двойки в България и имат шанса да се борят за призови места сред професионалистите в сферата.

3 години той е част и от европейското обучение по роботика в СУ „ Княз Борис Първи”,  към НУР- Пловдив, ръководен от инж. Чобанов. Владее свободно английски език. Завършва всяка учебна година с пълно отличие и според преподавателите е сред най-успешните и прогресиращи ученици у нас.

„Не беше твърде тежък изпита, важното е да не се притесняваш. Няма нищо страшно да сбъднеш мечтите си, просто трябва да вярваш в себе си”, убеден е Димитър.

Източник: TVSAT, БНТ Пловдив

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →