Димитър Томов – “разказвачът на българското”

Димитър Томов е български писател с богата биография. На 29.10.2017 г. авторът, който години наред обогатява българската литература със своите невероятни произведения, ще отпразнува своята 60-годишнина.

В чест на своя юбилей Димитър Томов ще представи новата си книга – „Зазоряване“. Примиерата ще се състои на 30.10.2017 г. от 18:00 ч. в култовия клуб “Яйцето”, СУ “Св. Климент Охридски”.

Димитър Томов е родом от Павликени. Своето образование той получава в най-старото и квалитетно висше учебно заведение в България – Софийски университет “Св. Климент Охридски”. В „Алма матер“ той завършва Българска филология във Факултета по славянски филологии и Право в Юридическия факултет.

Професионалната му кариера включва редица впечатляващи длъжности. От 1980 до 1990 г. той е зам.-главен редактор на в. “Софийски университет”. През 1986 г. основава Университетско издателство “Св. Климент Охридски“, а през декември 1989 е избран за негов директор, който пост заема до 2011 г. Димитър Томов е създател и организатор на телевизионното предаване “Знаете ли български?”. Той е автор на множество статии и разкази, публикувани във вестници и списания.

През творческата си биография сътворява редица книги. Най-ярките заглавия сред тях са: „Пришълец“, „Животът продължава”, „Българската книжовна школа”, „Безкрайният катун. Цигански работи” , „Трусове на любовта“, „Пътища“, „Нос Павликени“ и др.

Последната му книга „Зазоряване“ представлява сборник от разкази. Половината от разказите са подбрани от книгите: „Пришълец“, „Трусове на любовта“, „Пътища“ и „Нос Павликени“, а останалите ще бъдат представени пред читателите за пръв път.

Тематиката на разказите в новата му книга „Зазоряване“ е както историческа, така и съвременна. Някои от тях са взаимосвързани. Наблюдава се цикличност в развитието на сюжетните линии.

Творчеството на автора е високоценено. През годините той печели множество награди. През 2004 г. става пръв носител на наградата „Николай Хайтов“ за сборника с разкази „Безкрайният катун. Цигански работи”. „Пътища“ му носи Годишната награда на Съюза на българските писатели за най-добра белетристична книга за 2006 г. През 2009 г. получава признание за висок професионализъм като директор на Университетското издателство с печатница „Св. Климент Охридски“ и наградата „Златна Значка“. За цялостно белетристично творчество и майсторство на разказа през 2010 г. Димитър Томов се сдобива с наградата “Йордан Йовков”. А през 2016 г. – с Национална литературна награда на името на Георги Караславов.

Ярък момент в неговия творчески път е издаването на сборника от разкази „Безкрайният катун. Цигански работи”. Творбата е посветена на родния град на писателя – Павликени. Действията на героите също се развиват на територията на града. Сюжетите на разказите са майсторски преплетени и преминават един в друг.

Друг значим и интригуващ сборник на Димитър Томов е „Нос Павликени“.  Заглавието на книгата не е резултат само от афинитета на автора към родното място. Творбата е кръстена на географски обект, наименуван „Нос Павликени“, който се намира на остров Ливингстън, Антарктида.

Неговите книги служат за пример и допринасят за духовното развитие на всички любители на литературата.

Димитър Томов смята обаче, че у нас на практика липсва литературна критика, която да ориентира читателите. „Публиката се интересува от друг вид изкуство – шоу предавания и чалга (ако те изобщо могат да бъдат определени като изкуство)“, казва той пред Sofiapress.

Според него българският език се развива и пренася от родните писатели. Авторът не се притеснява от нивото на неграмотност в страната и твърди, че в България има много четящи хора. „Българската литературна класика е златен фонд, а читателите силно се интересуват от вечните автори, като Ботев и Славейков“, казва Томов. Той вярва, че тези писатели едва ли са се вълнували от това кой ще ги чете. Въпреки това славата и значимостта на техните произведения не са ефимерни. „Те се четат и след смъртта на автора и са актуални във всяка епоха“, добавя той.

Димитър Томов смята, че в България определено има прекрасни писатели. „Всеки писател трябва да е зареден с достатъчна доза самокритичност. Времето и читателите ще кажат кой е бил добър майстор на перото“, казва той. Авторът излага тезата, че: „единственият критерии за българската литература е нейното качество“. А с професионализма и въображението си постоянно доказва, че българските писатели творят на много високо ниво.

Димитър Томов е един от малкото съвременни автори, които абсолютно опровергават твърдението, че ерата на постмодернизма бележи смъртта на изкуството. Неговите книги са доказателство, че настъпва „зазоряване“ в сферата на литературата.

Димитър Томов за възпитаниците на СУ „Св. Климент Охридски”

Текст към клипа:

– Какво бихте казали Вие за днешните студенти, които учат в СУ „Св. Климент Охридски”?

– Това, което мога да кажа и за собствените си деца, защото те също са в студентска възраст е, че това са едни високообразовани и подготвени млади хора, необременени от нашето минало (в лошия смисъл), модерно мислещи, жадуващи за живота и напористи. Просто те са една мечта. Това са млади хора мечта!

Мартина Самарова

About Мартина Самарова

Мартина Самарова е възпитаник на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Там тя придобива бакалавърска степен по "Английска филология". През 2013 година кара специализация в Университет Лофбъро (University of Loughborough), Англия. В момента изучава магистратура "Виртуална култура" в Софийски университет "Свети Климент Охридски". Интересите й са в следните области: журналистика, литература, графичен дизайн и култура.

View all posts by Мартина Самарова →