Днес се открива XVIII-я фестивал на червонокръстките и здравни филми

В програмата  ще участват 206 филма от 59 страни

В периода 13-21 юли 2019 г. град Варна отново ще бъде домакин на едно от най-емблематичните събития за града – XVIII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Организатори са МУ-Варна и Националният съвет на БЧК. Основната тема на XVIII  издание е „Агресия-хуманност-медии”. Световното събитие за кино и наука се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова.

Към момента са ясни и някои от имената на журиращите – актрисата Доротея Тончева, поетът Недялко Йорданов, актьорът Велислав Павлов, режисьорът Илиян Джевелеков и други. Поканен за участие в журито е и режисьорът на един от наградените филми в предходното издание на фестивала, г-н Арман Пекая от Турция.

В рамките на фестивалните дни ще се проведат срещи и дискусии по актуални здравни и червенокръстки проблеми, кръводарителски акции, демонстрации по първа помощ, кръгли маси, по време на които варненската публика ще има възможността да се срещне с гостите и участниците във фестивала.

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда като биенале, като между всяко от изданията се провежда Есенна академия, която работи върху належащи проблеми, свързани с агресията и хуманността в обществото ни.

Официалното откриване на фестивала ще бъде с филма “Папа Франциск: Човек на думата си” на режисьора Вим Вендерс. Закриването е с лентата “Равен на всички” на Атанас Киряков. По традиция в рамките на фестивала са планирани серия дискусии, насочени основно към борбата с агресията. Сред лекторите тази година са Емил Спахийски, проф. Иво Христов, Соломон Паси, доц. Харалан Александров и др. Част от съпътстващите фестивала събития е кръводарителска акция под наслов “Дари кръв – вземи билет”, в рамките на която дарителите ще имат възможност да получат билет за филм. Тя ще се проведе в Световния ден на кръводаряването – 14 юни.

За програмата разказва проф. Божидар Манов – кинокритик и художествен директор на фестивала

„Това е XVIII-то издание на фестивала в неговото пълно летоброене от създаването му от 1965 година до днес. Но има едно тежко прекъсване. През 1971 година получава категория „А” /Най-висок рейтинг на фестивалите по света/, но след 1991 г. се налага да прекъсне поради всичките промени, които се случват тук /организационни, финансови и т.н./ и до 2014 г., т.е. една 23 годишна пауза. И през 2014 г. с много усилия се опитахме да възстановим този фестивал, който и досега се помни като знаково събитие в международното кино.

Проф. Манов припомни, че Областният съвет на БЧК-Варна, като основен мотор, заедно с Медицинския университет във Варна са основните организатори на фестивала, но зад тази идея стои Националният съвет на БЧК и община Варна, както и много други спомоществователи, медийни партньори, за да се осъществи тази идея. Също така сподели, че на  някои филми входът ще е свободен, /за повечето/, но на основните четири филма в главния конкурс ще бъдат с вход.  В програмата има 4 категории: Червенокръстни, здравномедицински, игрални /включващи пълнометражни и късометражни/ и документални филми.

Основните места където се провежда фестивалните прожекции са Фестивалния Конгресен Център зала „Европа” и зала 5, Пленарната зала на Община Варна и залата в радио „Варна”.

„Тази програма е селектирина в сегашния си вид 206 филма от 59 страни. Но за селекция са подадени заявки от 3067 филма от 118 страни. Оказва се че идеята е жива. Основната идея, която е основния девиз, слоган „Чрез хуманизъм към мир и приятелство” продължава да работи”, категоричен е проф. Манов.

Червенокръстката идея не е от вчера.  Анри Дюнан – швейцарският предприемач, хуманист и активист залага основите на червенокръстката идея  още в 1863. Идеята на Анри Дюнан продължава де е жива и  тя се актуализира със новите ситуации в света около нас. Разширява се, има по-голям  диапазонен спектър  в т.ч. права на човека, екология и т.н. – разказва проф. Божидар Манов.

„След 60 години Димчо Дебелянов пише „Мъртвият не ни е вече враг”. Оттук излизат основните принципи на Червонокръсткото движение – безпристрастност, неутралност, хуманност, доброволност. Това са идеи, които мисля, че днес са изключително важни и актуални, отбеляза Манов.

От 2014 г. фестивалът е под патронажа на вицепрезидента на републиката като институция, което дава допълнителен авторитет и подкрепа за организаторите. Във фестивала има една селекция от много добри филми от Италия,  Кипър, Турция, Бразилия, САЩ, Сърбия, Русия, Украйна. Ще има национална премиера на италианския филм „Еуфория”, който ще има национална премиера  на 14 юни в България, след което започва неговото редовно разспространение. От документалните филми ще спомена само две заглавия – един италиански филм, който разказва за сънищата на незрящите – какво сънуват незрящите по рождение, което е изключително любопитно и един американски филм „Три хиляди и сто мили”, който разказва с документални и достоверни репортажи за най-дългия мега-супер маратон в света – три хиляди и сто мили/повече от 5000 км./

Дали  има  световни аналози този фестивал? – той отговори” „Не няма! Той винаги е бил подкрепян от Международния комитет на Червения кръст, пък тази година, тъй като  се отбелязват 100 години от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. Имаме филми от Иран, Индия, които ще присъстват в тази селекция.

Източник: БНТ

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →