Дрескодът за този Св. Валентин беше синьото

Премиера на новата книга на Добромир Банев „Любов до синьо“

В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, се състоя премиерата на книгата, „Любов до синьо” на поета Добромир Банев. Централното фоайе се оказа твърде тясно за многобройните гости, които се стекоха, за да станат част от това събитие, да чуят великолепните стихове на поета и да си вземат новата му стихосбирка с автограф.

Дрескодът за този Св. Валентин беше синьото – заради „Любов до синьо“, книгата, която още преди да се е появила в книжарниците,стана хит, защото това е може би най-очакваното заглавие на месеца, жадувано от хилядите почитатели на Добромир Банев.

Издателят Пламен Тотев представя книгата

 „Причината книгата да излезе в издание на „Персей“ носи името Маргарита Петкова – мой много скъп дългогодишен приятел и автор, когото много обичам – призна издателят Пламен Тотев. – Преди няколко години тя ми заговори за един талантлив поет на име Добромир Банев, който също е от Ловеч, моя роден град. Маргарита ни запозна и когато той беше готов с книгата си „Аз съм в другото такси“, те ми се обадиха, за да ми я предложат да я издам. Нямах никакви колебания, защото не се съмнявах в литературните й качества. Книгата излезе и за 2 години претърпя 3 издания – нещо, с което малцина български автори днес могат да се похвалят. Също такива са очакванията ми и за най-новата книга на Добри – „Любов до синьо“.

Поетесата Маргарита Петкова

Редакторката на книгата – поетесата Маргарита Петкова, беше съвсем лаконична, но точна, както само тя умее: „Толкова добре работим с Добри,че сглобихме книгата за един ден. Поправих… две запетайки”.

Стотиците гости на премиерата – актьори, певци, поети, журналисти и почитатели, слушаха в захлас стиховете на Добромир Банев, горещо го аплодираха и след това два часа търпеливо чакаха, за да получат своя автограф от него.

Подобна шеметна премиера, невероятният интерес към книгата и любовта на толкова много хора категорично потвърждава факта, че Добромир Банев е един от най-обичаните български автори днес.

Снимки Ивелина Чолакова

И друга книга беше представена, но в Столична библиотека – книгата за любовта на Ботев

В Литературния клуб на Столична библиотека на пл. „Славейков“ № 4, като част от поредицата „Издателски вечери“ на библиотеката, се състоя премиерата на книгата „Христо Ботев: До моето първо либе”, издание на „Персей”, хвърлящо светлина върху най-малко познатата и съкровена страна от личността на гениалния български поет.

Издателят и редактор на книгата – Пламен Тотев, направи презентация, показваща нагледно съдържанието й. На архивни фотографии гостите на премиерата видяха трите любими жени, докоснали сърцето на Христо Ботев: Парашкева Шушулова, Мина Горанова и Венета Ботева. Редакторът разказа тяхната история на фона на важните моменти в живота на самия поет и революционер.

Стихотворението „До моето първо либе”, дало заглавие на книгата, бе прочетено от поета Димитър Христов, носител на първа награда от Националния конкурс за любовна лирика„Горчиво вино“ и автор на „Остров за двама“. Той изпълни и своята авторска песен „Часовникът на Ботев“.

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →