Два фолклорни конкурса ни очакват на Националния празник

Своеобразно начало на всенародната вълна на единение в името на България, българския дух и фолклор.

Инициативата ще се проведе за четвърта поредна година на  националния празник 3-ти март и ще събере хиляди българи у нас и по света, обединени около силата на духа, както и красотата на българския фолклор. Основен домакин на събитието е столицата ни, а паркът „Заимов“ ще се окаже тесен за всички радетели за хармонията и неповторимостта на българското хоро и танц. Събитието е световно и се провежда паралелно от хиляди българи, фолклорни ансамбли, професионални групи и любители от различни градове в България и десетки страни по света.

Единственият по рода си празник на народните танци ще бъде оценяван професионално и експертно от жури в състав: доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей  към БАН, Магдалена Петрова от “Български шевици” – Добрич и дизайнера Райна Ганчева ще следят и оценяват уникалността и най-вече автентичността на народните ни носии.Ще бъдат отличени победители в 3 категории – мъжка, дамска и детска носия.Всеки от победителите ще получи лична, професионална фотосесия със своята носия, за да запази спомена за преживяното и за поколенията си. Конкурсът носи името „Обичам България“ и в него ще могат да участват всички дошли на спектакъла „Пробуждане с хоро“ на 3 март в 12.00 ч. в парка “Заимов”.

За всички онези, чиято силна страна е месенето и правенето на традиционната българска погача, има още една изненада. Те ще могат да покажат майсторлъка си в конкурса „Хляб за любов“. Най-красивата и вкусна питка ще донесе на собственика си парична награда от 100 лева. А всички питки и погачи ще бъдат споделени с участниците в „Пробуждане с хоро“.

 В празника ще вземат участие много народни певци и оркестри, които ще донесат онази доза родолюбие, която ще покаже, че България я има, ще я има за следващите поколения, а изпитанията и трудностите правят народа ни по-силни и сплотени. Организатори за четвърта поредна година са „Сдружение Азбукари“ и “Българи за България“.

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →