Два политически сюжета в Парламента

Очаквано: Кабинетът оцеля

  • След извинението

 След дългоочакван коалиционен съвет вицепремиерът Валери Сименов се извини на всички, които са се почувствали засегнати от неговите думи от преди седмица. Тогава Симеонов нарече майките на деца с увреждания „кресливи  жени“, а децата им „уж болни“.

Протестът на майките на деца с увреждания продължава. Хората не приемат извинението на Валери Симеонов,  като изтъкват,  че всъщност никога не са го искали и то е дадено под натиск. Те настояват за оставката му от 5 дни, и исканията са им не само да не заема поста вицепремиер, а и никаква административна длъжност.

Социалната комисия в Народното събрание даде зелена светлина за двата ключови законопроекта за хората с увреждания и за личната помощ. Като в законопроекта на хората с увреждания е записано, че Националният съвет за интеграция за хората с увреждания вече ще се председателства от ресорния вицепремиер. Това е щриха, който допълнително нажежи страстите, тъй като в настоящата ситуация Валери Симеонов е ресорния такъв.

Подкрепа за майките на деца с увреждания и  семействата им, имаше и от Българската православна църква, която  отслужи литургия в столичен храм.

Междувременно законопроектът на хората с увреждания беше одобрен на първо четене в Социалната комисия. С него се предвижда нов вид финансова подкрепа и оценка на потребностите. Агенцията за хората с увреждания ще стане държавна, въвеждат се квоти за наемане на работа на хора с увреждания.

Законопроектът за личната помощ също получи подкрепа на първо четене в Комисията. Най-вероятно обаче ще претърпи сериозни редакции, преди окончателното му приемане. Ще се редуцира броя на хората, които ще ползват асистент, както и часовете за това. Общо 150 млн.лева допълнително ще има за хората с увреждания догодина.

Здравният министър  Кирил Ананиев обяви, че не е изненадан от резултата и сподели: „Това е една много чувствителна тема и естествено е да има и такъв вот за здравеопазването“.

Срещу протестиращите майки от бизнеса обявиха, че ще искарат 20 000 работници в подкрепа на Валери Симеонов. Вицепремиерът ги помоли да отменят планирания протест и благодари поименно на организациите, които застанаха зад него – „Благодаря на организаторите в лицето на Националното сдружение на търговците и производството на горива“, Национално сдружение „Българска домашна ракия“ – заяви Симеонов.

  • Фокусът на дебата стана Валери Симеонов
Валери Симеонов беше освободен като председател на Националния съвет за интеграция към Министерския съвет

В пленарната зала темата за оставката на вицепремиера буквално бе погълна и неглижира темата за вота към кабинета по тема „здравеопазване“. Опозицията поиска Валери Симеонов да дойде и да даде обяснение пред депутатите, но идеята беше отхвърлена. Освен Симеонов в Народното събрание не дойдоха и вицепремиерът Красимир Каракачанов, както и премиерът Бойко Борисов.  В отсъствието на премиера Борисов, дебатът в залата се измести извън темата здравеопазване и се фокусира върху поведението на Валери Симеонов. От ДПС  поискаха оставката на Валери Симеонов и предупредиха, че ако той остане във властта ще предприемат политически действия – “Такива като него нямат място не във властта, а в политиката изобщо. Той е воденичен камък не само на шията на ГЕРБ, а и на страната. Искаме оставката на вицепремиера Валери Симеонов – Или си отива един вицепремиер, или си отива цялото правителство“  – ултимативно заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.  Социалистите поискаха Валери Симеонов да бъде изслушан в пленарната зала, но тази идея не беше приета от управляващите. БСП се обявиха за нови избори и за смяна на модела на управление.

ГЕРБ обаче са решени да не се отказват от властта. – „Вие не сте алтернатива, и вие  сте го показвали, винаги когато сте имали възможността да управлявате. Ние се стягаме да управляваме страната 4-годишен управленски мандат, който правим в момента. Всяко едно управление има и своите различия. Точно това правителство показва, че няма задкулисие, защото всичко излиза наясно и всички тези различия стават дори публични – заяви Цветан Цветанов. От ГЕРБ посочиха също така, че Валери Симеонов се е извинил за думите си, и  отново напомниха, че за следващата година този кабинет ще отдели 150 млн. повече за хората с увреждания. “.

Въпреки трусовете от последните дни „Атака“  единодушно подкрепи правителството.

Противоречията и напрежението сред патриотите обаче не попречиха да бъде отхвърлен вотът на недоверие към правителството. 133-ма депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и Партия „Воля“ подкрепиха кабинета, а за сваляне на правителството гласуваха 99 депутати от БСП и ДПС.

На фона на скандала във властта, кабинетът очаквано оцеля и при третия вот на недоверие.

Източник: bTV

Междувременно стана ясно, че Валери Симеонов е освободен като председател на Националния съвет за интеграция към Министерския съвет – председателството  се поема от  вицепремиера Томислав Дончев. – се казва в съобщение от пресцентъра на Министерството.

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →