Дворецът представи творби на Димо Колибаров

Тази вечер  от 18:00 часа се откри изложбата на Димо Колибаров в Националната художествена галерия(НХГ).
Димо Колибаров е сред авторите, които формират облика на съвременната българска  графика от 1990 г. до днес и я представят на международните форуми. Той е част от едно силно поколение графици, което променя възприемането на графиката в контекста на българското изкуство от края на ХХ и началото на XXI век. Голямо признание за неговите постижения са многобройните национални и международни награди.

Изложбата  откри близък приятел до художника- директорът на Художествената галерия в Стара Загора проф. Марин Добрев. ,,Светът на Димо носи особена иносказателност и провокираща образност”, заяви той. Според него темите, които авторът представя  в своите картини, никога  няма да бъдат изчерпани. Особено темите в циклите „Дневниците на Константин”, „Дневниците на едно  дете“ и  „Земно привличане“. Защото с това точно те отразяват вътрешния свят- със сънищата и мечтите на всеки отделен човек.

Директорът на НХГ Слава Иванова коментира, че не случайно Димо Колибаров е запомнящо се име в българската графика, в българското изкуство. ,,Име, което задава ниво, задава посока на развитие”, казва тя. Ето защо екипът на НХГ кани художника да гостува със своя изложба именно в Двореца. ,,И се радвам, че той откликна с огромно чувство за отговорност”, завърши своята реч г-жа Слава Иванова.

Всеки зрител, който наблюдава творбите на Димо Колибаров  остава с впечатлението, че той е пресъздал неговите лични спомени, емоции и жадувани блянове. Всеки може да си ,,поговори насаме с тях”, твърди и самият проф. Добрев. 

В изложбата са  представени 107 произведения в техниките офорт, акватинта и литография (техники, при които се издраскват метални плоскости и се потапят в киселина, а после полученото се отпечатва).
В основните графични цикли: „Дневниците на Константин“,  „Земно привличане“, „Завръщане към природата“, „Дневниците на Икар“ и „Дневниците на едно  дете“ централно място заемат темите за човешките съмнения и стремежи, страхът от преходността, стремежът на човека да превърне мига във вечност. Митичните герои от „Дневниците на Икар“ прерастват в героите от ежедневието в „Дневниците на Константин“ и „Дневниците на едно дете“. Темите  за детството и любовта са вдъхновени от сина на артиста – Константин.

Изложбата на Димо Колибаров е част от програмата на НХГ  „Българските  художници днес“. Тя представя най-значителните произведения от творческото развитие на художника и  подчертава неговото място и значение в контекста на съвременното българско изкуство.

Мариела Петкова