Дворецът „Елвора Помбал” в Лисабон представя изложба на Хоакин Сороя

Хоакин Сороя /1863 г.- 1923 г./ – майсторът на ослепителната светлина

Хоакин Сороя (1863 г.-1923 г.)

Националният музей за древно изкуство на Португалия,  се помещава в двореца „Елвора Помбал” в Лисабон. Институцията разполага с една от най-известните картини на  Йеронимус Бош – „Олтара-изкушение на свети Антоний”. Музейната колекция впечатлява с картини на най-големите европейски майстори. Тези дни там временно са изложени 118 творби на Хоакин Сороя – най-яркият представител на импресионизма в Испания . Испанският художник е роден на 27 февруари 1863 г. във Валенсия и започва да рисува на 9-годишна възраст, а на  16 години постъпва в „Сан Карлос” – школата по изящни изкуства в родния му град. Рисува прекрасните плажове на Валенсия, наслаждаващите се на природата хора – предимно жени, къпещите се в морето деца, сцени от живота на рибарите, етюди, портрети.

Той обичал да работи навън, докато пътувал из родната си страна на границата между XIX в. и XX в. В изложбата преобладават пейзажи, но присъстват и сцени от делничният живот и от големите градове като Толедо. Характерни за Сороя са картините на плажове и море, на радващи се хора на лятото и къпещи се деца.  Той става част от движение, което изобразява страната си по нов начин, различен от доминиращото прославяне на миналото. Някои го определят за майстор на ослепителната светлина.

През 1906 г. предизвиква истински фурор в Париж с мащабна изложба на 500 картини и бива удостоен с Ордена на Почетния легион. Платната му пленяват ценителите на живописта във Великобритания и САЩ. През 1911 г. Сороя подписва договор с американския магнат и меценат Арчър Хънтингтън за серия от картини, представящи бита и традициите на испанските провинции.

Изложбата в двореца „Елвора Помбал” в Лисабон продължава до 31 март, а след това ще отпътува за Националната галерия в Лондон.

Източник БНТ, снимки,Wikimedia

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →