Алек Попов представи „Мисия Туран” – екзотичен римейк на „Мисия Лондон”

Анжела Димчева

Дългоочакваното продължение на хитовия роман (и филм) „Мисия Лондон” вече е факт. Издателство „Сиела” пусна на книжния пазар новия роман на Алек Попов „Мисия Туран” (2021). Премиерата на книгата на 17 юни събра в столичния клуб City Stage повече от 150 фенове на писателя, сред които бяха десетки журналисти, литератори, кинодейци, актьори и издатели.

Събитието беше замислено и реализирано като импровизирано шоу с участието на Любо Нейков, който с неподражаемия си сатиричен талант изпълни откъс от романа, и Драго Симеонов в ролята на „разпитващ” автора за видимите и скритите пътища при раждането на този необикновен сюжет. Пренасянето на публиката в азиатското пространство беше подготвено от космическия глас на талантливата певица Дияна Василева, работила с „Мистерията на българските гласове” и по саундтрака на филма на Саша Барън Коен – „Борат 2”.

Алек Попов

 

„Как започна всичко?” – попита Драго Симеонов.

 

„Не успях да измисля продължение на „Мисия Лондон” в западния вариант, затова се пренесох на изток. Започнах първоначално да мисля върху сценарий, но после стана роман. Действието се развива в измислена държава на територията на нашите прадеди в Азия. Това е история за Пътя, не е свързано с конкретна фактология, а с познанието за живота, за страха, който изпитваме, пътувайки в непозната страна” – призна Алек Попов.

 

„Как ние седим между Запада и Изтока?” – полюбопитства Симеонов.

„Туран е като криво огледало на нашата страна. Това са прадедите ни, но и ние самите. Човешкото е определящо. Писах в търсене на себе си. Аз толкова се вживях, че започнах да се обличам като нашите прадеди, да се храня като тях, потънах в техния автентичен свят.”

„Ще видим ли филм „Мисия Туран”?

 

„Някога мислехме, че е почти невъзможно да заснемем „Мисия Лондон”, но чудото стана. Защо да не мислим в посока екранизация на „Мисия Туран”? В залата е Димитър Митовски… Той има думата” – завърши Алек Попов, като отговори на въпроси на публиката.

 

 

Алек Попов и Драго Симеонов

Романът е написан в стила на контракултурата, авторовият почерк се гради върху иронията. Виждаме релефни образи и многопластовост в един екзотичен свят на приключения и любовни перипетии, на диктатори и волни джигити, свят на песни, шамански заклинания и танци. А фонът е политическата игра. Умението да се смееш над себе си е висша форма на артистичност, на усет за цивилизованост, на изживяване на личните комплекси… Следователно човек, който съумява да се смее над себе си, има самочувствие.

Любо Нейков
Дияна Василева

Корицата е дело на Дамян Дамянов и илюстрира една загадка: чаша череп, над нея –  цефалометър, уред за измерване на черепи.

 

За Алек Попов можем да прочетем следните оценки: Захари Карабашлиев – „Той е най-забавният сериозен български автор!”; Йосип Новакович – „Гогол възкръсна – в България! Алек пише едновременно забавно и философски – един от любимите ми живи писатели не само в Източна Европа, но и в света днес!”