Аник Беркла и Миглена Савова Оклер – две швейцарки в галерия „Мисията”

Анжела Димчева

Дори и през лятото столичани имат привилегията да посещават всеки ден нови изложби в София. На 14 юли 2022 г. г-жа Снежана Йовева – директор на Държавния културен институт към МВнР, откри изложбата „Видимо & Невидимо“ в галерия „Мисията“. Събитието привлече повече от сто ценители на изобразителното изкуство, защото двете авторки показват нещо съвсем различно: те живеят в Швейцария, но са космополити по дух и изразни средства. Съвместната експозиция на Миглена Савова Оклер (България/Швейцария) и Аник Беркла (Швейцария) разпръсква контрастна светлина в пространството на галерията – от едната страна са керамичните композиции на Аник, а контрапунктно са разложени стилизираните графични потрети, дело на Миглена.

Аник Беркла (Швейцария), Миглена Савова Оклер (България/Швейцария) и Снежана Йовева – директор на Държавния културен институт към МВнР.

 

„Днес се потапяме в една интригуваща експозиция: този проект ще ни накара да се замислим колко видимо или невидимо е присъствието и ролята на жената в обществения живот – политика, култура, наука, спорт, медицина. Миглена Савова е от артистите, с които ние през миналата година реализирахме проекта „Останете си вкъщи с изкуство“ и сподели свои произведения в социалните мрежи, а после направи едно ценно дарение:  картината „Песента на колелетата“, която ще краси резиденцията на Българското посолство в Сараево“ – каза при откриването Снежана Йовева. Двете художнички благодариха на г-жа Йовева и на Държавния културен институт за поканата и реализацията на проекта.

 

Една вечна тема за видимия свят и вътрешния драматизъм на всеки човек е експлицирана по различен начин от двете художнички. Темата за жените и тяхната видимост е основна за Миглена Савова Оклер – тя съсредоточава вниманието си върху портрета на съвременни жени, оставящи личностна следа в обществото. Контрастът и разнообразието във възрастта на тези жени е една от целите за многоликост на темата. В случая вниманието е насочено към портрета на съвременни личности от обществения живот – политика, изкуство, кино, музика, изобразени са „видими“, декларирайки се чрез физическо и осезаемо присъствие в резултат на постиженията на персонажите. И противоположността е и целта на експозицията, а именно „невидимото“ или вътрешния свят, персоналното и индивидуализма на избраните жени, създали себе си чрез своя емоционален мир и сила, ценности, изградили ги като обществено известни личности.

Миглена Савова Оклер (България/Швейцария)

Миглена Оклер казва: „Аз самата в моя творчески и личностен живот съм едновременно българка и швейцарка. Като жена искам да предам визуалност и изразя моето отношение към съвременни жени, но не като търсене на красота, изящност, съвременни методи на разкрасяване, а на нещо, много по-дълбоко и невидимо. Пресечните точки на всички представени жени са постиженията им и присъствие в обществото, което и ги свързва отвъд границите. В моя визуален разказ, жената не е безмълвна, а е видима и е действащото лице, тя не е просто обект на погледа. Надявам се да провокирам и размисъла за недостатъчното представителство на жените, стереотипите за външния вид, а и властовите позиции. Избирайки портретите на жени, изградили себе си като значими личности, търся отговори на въпросите за трансформациите на формално и социокултурно ниво. Винаги ме е движило очарованието от човешката природа с множеството слоеве, които имаме в нас: лицето, изразяващо реакциите ни, като отражения на нашите емоции, уязвимост, спокойствие, интензивност, желания, тревога, бягство, любов… Тази серия е директна двоична изразност на видимото във физически план и отражение на нашия вътрешен невидим свят. За изваждане на рисунката използвам светлината, прилагайки я като символична изразност на духа на изобразената личност. Нуждата, която ме движи да създавам портрети за мен е не само пътя за предаване на емоционалното състояние, но и като един вид исторически документ, който носи чрез себе си паметта на съвремието“.

В изложбата посетителите ще видят портрети на известни дами от политиката, културата, спорта, шоубизнеса. Сред тях са стилизирани образи на Ангела Меркел, Урсула фон дер Лайен, Кристин Лагард, Камала Харис, Изабел Алиенде, Грета Тумберг, Мадона, Мерил Стрийп, Джоан К. Ролинг, Опра Унифри, Селин Дион, Ким Кардашиан, Риана, Билли Айлиш, Ариана Гранде, Бионсе, Юлия Тимошенко, Олена Зеленска, Наталия Кличко и световноизвестни българки: Райна Кабаиванска, Силви Вартан,  Соня Йончева, Нина Добрев, Кристалина Георгиева, Ирина Бокова, Ивет Лалова, Стойка Кръстева, Ивет Горанова, Мария Бакалова, Ана Пройкова и др.

 

Аник Беркла представя инсталации, обхващащи различните търсения, върху които работи през последните няколко години, както около утилитарни предмети, скулптури и керамични инсталации, така и в картини и смесени медии. Тази изложба е възможност за нови предизвикателства.

 

 

Аник Беркла (Швейцария)

Аник Беркла изследва малкото чрез увеличението под микроскоп на флоралната и морската вселена. Откровението на този микрокосмос отворя у твореца неподозиран естетически свят и провокира откривателя в Беркла. Ето как тя си представя възпроизвеждането на тези странни форми като картини, скулптури и инсталации. Първата фаза се осъществява чрез инсталиране на няколко елемента, създадени чрез латексови форми с големи размери, съставени от структурирана повърхност на обеми, които представляват уголемени полени на праисторическо цвете. В последствие продължава темата, променяйки гледната точка и подхода към керамиката, различна от ноу-хау-то при създаването на утилитарни и декоративни предмети. Променяйки мащаба, тя възпроизвежда огромни полени и пресъздава структурата на тези обеми, в керамика. Това накара Беркла да продължава изследванията си и да разработва нов творчески процес, използващ глината по експериментален начин. Кулминацията на този подход е инсталирането на около петдесет скулптурни обема в Musée de l’Ariana в Женева: това са бели сферични скулптури, изобразяващи уголемени полени (между 40 и 80 см в диаметър), достатъчно леки, за да бъдат окачени, което е технически сложна операция.

 

Другата част от обемите е поставена на земята. Цялостният ефект осветява сутерена на U-образния музей, създавайки усещане за хармония, лекота и баланс. Концепцията на Аник Беркла за скулптурните керамични обекти са леки обеми, които са преместени от въздушен поток или плуват върху вода. Този подход води до нова инсталация: порцелановата скулптура плува в прозрачен плексигласов резервоар, пълен с вода и движещ се от въздушен поток. Внимание на твореца е насочено към наблюдение на цветя, морския свят и микроскопични организми, като видовете ZIGODES.

 

Те фигурират в цветни й рисунки и картини. Тези странни същества, ги пресъздава чрез творческо въображение в триизмерни скулптури, лампи, вази, предмети, които са едновременно утилитарни и декоративни, позволяващи да развива гама от визуални и тактилни изследвания. При една от скулптурите за изложбата в София, авторката използва идеята за плуващия във водата кръгъл порцеланов paperclay обем, върху който рисува с черен керамичен пигмент и адаптира тези шарки според въображението си и прави творенията по-забавни. Непрекъснатите творчески търсения на артиста Беркла, отразяват загрижеността й за съвременната керамика, за суровините и техните постоянни трансформации и максималната им изява чрез огъня. Винаги търсейки личното внимание, което е насочено към фината граница между света на утилитарната керамика и света на скулптурата.

 

Аник Беркла (Швейцария)