Атанас Мацурев преставя „Пластове на времето“

Галерия “Нюанс” има удоволствието да ви представи:
„Пластове на времето“ – акварели
Атанас Мацурев
26 януари – 14 февруари 2021 г.
В пространствата на галерията се спазват всички противоепидемични мерки. Поставянето на маска е задължително, допускат се до петима посетители едновременно.
“Обиталища.
Там някой е живял, обичал,
страдал, заминавал.
Или някой друг.
Оставил е след себе си неща…
Помните ли?
Доста време е изтекло.
Личи по камъните.
Пластове на времето.
Тихо и незабележимо.
Бил съм там преди.
Скърцат дървени врати.
Отварят се.
И изведнъж си спомням.
Всичко.’’
Атанас Мацурев
Патината на времето винаги успява безгласно да разкаже историите и неволите си. Съдбите, за които е била безразличен фон, и радостите, на които е била съпричастен свидетел. С всеки пласт, който времето ни завещава, се пренася във вечното един малък фрагмент от нашата, обща и нечия лична история. С цялото преклонение към остарялото и мъдро минало Атанас Мацурев създава работите за настоящата си изложба – “Пластове на времето”. От 26-ти януари до 14-ти февруари галерия “Нюанс” ще ви представи харизматичните произведения на един от най-високо оценяваните в света акварелисти.
Атанас Мацурев рисува бавно, прецизно и обмислено. Характерът на неговите произведения някак надхвърля даденостите на акварела. Линиите са фини, няма случайни разливания, творческият му процес е контролиран и предварително премислен. Той рисува само от натура и дори в смразяващи студове можете да се натъкнете на рисуващия хрисимо, сред природата Атанас Мацурев. Произведенията му не изобразяват това, което лесно очарова окото. Те са възхита към тихото и позабравено минало, напластило историята си върху старите ожулени врати и обрасли, избелели фасади. Това е една приказка, в която знаем само малки парченца истина, а останалото е оставено на въображението ни.
Преобразяването на трудно забележимото във възхитително е творческият и житейски смисъл на Атанас Мацурев. Работите му са призив към по-спокойно и смирено възприятие и съществуване, в което най-важните неща в живота да не бъдат засенчени от преходните и повърхностни такива.
Худ. Атанас Мацурев