Бойко Ламбовски заслужи наградата „Валери Петров”

 

Анжела Димчева

На кратко тържество в галерия-книжарница „София-прес” беше награден за цялостно творчество поетът Бойко Ламбовски. В словото си Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, отбеляза: „За втори път връчваме тази национална награда. Жури в състав – Анжел Вагенщайн, Иво Хаджимишев, Христо Георгиев и аз – единодушно определихме за лауреат Бойко Ламбовски”. Съорганизатори на проявата са СБП, НЧ „Емил Шекерджийски – 1919”, семейството на Валери Петров, с финансовата подкрепа на писателя от Бразилия Илко Минев. На плакета е изобразена потретна рисунка на В. Петров от Борис Ангелушев, наградата има и финансово измерение.

В словото си Бойко Ламбовски каза: „Благодарен съм на журито, защото награда на името на Валери Петров задължава в много посоки. Тя е една почит и едно бреме, човек трябва да се опита да съответства на тази уникална личност. Той е недостижим както чрез виртуозността на уменията си в прозодията на нашата поезия, така и в цялостния си морален великански ръст. Той се ползва с огромен респект в обществото ни и това много ме задължава, особено след като първият лауреат беше Петър Анастасов”.

Бойко Ламбовски

За приноса на Валери Петров и за днешната култура в пандемичната обстановка говориха още Иван Гранитски – издал през последните 15 години многотомник с творби на Валери Петров, проф. Иво Хаджимишев и Мориц Машиах – председател на НЧ „Емил Шекерджийски – 1919”. Беше отбелязан приносът на Емил Шекерджийски, който през 1941 г. насърчава Валери Петров да пише и да публикува въпреки налагащия цензура Закон за защита на държавата, който е забранявал на хора с еврейски имена да публикуват.