Боян Ангелов: Писателите живеят под прага на бедността

 

Интервю с Десислава Христова

 

Българските писатели живеят под прага на бедността“. Това коментира Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели(СБП), пред Sofiapress.com.

На въпрос дали смята, че Авторското право (АП) се засилва в защита на авторите, той отговори, че за един обикновен писател е много страшно да защитава сам своите права: “В момента няма никаква защита на АП- съществуват закони, но никой не ги спазва. Дори голяма част от тях трябва сами да намират спонсори, за да издават своите произведения, след това да се опитват да ги продават, но ако това доведе до неуспех, те ги подаряват. Тоест, държавата се отнася като мащеха към своите писатели.

От хората на изкуството, писателите са в най-незавидната ситуация, твърди председателят на СБП, защото един музикат може много лесно да намери своята аудитория, пред която да покаже своя талант, един художник може много лесно да продаде своя творба, но това е много трудно за писателя.

При песните е малко по-различно, споделя Боян Ангелов, защото музикантите и всъщност озвучаването в ефир е нещо, което носи повече дивиденти за телевизията, за радиото и за частни компании и там по-лесно могат да се защитават авторските права.

На въпрос дали вижда бъдеща промяна, г-н Ангелов отговори:

Промяната може да дойде единствено от грижата на държавата за елитарното изкуство. Литературата не е пазарно изкуство. Има така наречената булевардна литература, която отдавна е престанала да бъде в класациите на високата литература в света, но при нас все още тези разделителни линии не са направени и без помощ от държавата или фондации, подкрепящи изкуството, които разбира се са некомерсиални и не служат на чужди интереси. 

Да пишеш против своята история, своето минало, своята държава, да се подиграваш със своя език- това не е изкуство, това е национално предателство. Затова смятам, че положението на българските автори ще става все по-тежко и по-тежко”.

Председателят на СБП дава пример с  европейските страни, където съществува авторско право, при което трябва да се плащат възнаграждения, макар и минимални, за книги, които се намират в обществени библиотеки и то се спазва от всички. В България такова споразумение, съществува, но никой не го спазва, което значи, че още веднъж писателите са пренебрегнати.

“Ние правим усилия, но трябва да се създаде структура, подобна на „Музикаутор“, която спазва и съхранява АП на композитори, изпълнители и автори на текстове”, допълва Боян Ангелов.

 

3 Comments on “Боян Ангелов: Писателите живеят под прага на бедността”

  1. КОКАЛЧЕ ОТ СРЕДЕН ПРЪСТ
    (безсмислено писмо до СБП)

    А, Боянчо,(Боян Ангелов, председател на СБП, твърди се, че пишел стихове) защо не подкрепихте предложението ми в Парламента за промяна на Наказателния кодекс в частта му за интелектуалната собственост и Закона за авторското право и сходните му права. Защото аз внесох предложението, нали… Какво правите с вашата “висока” литература, освен да се правите на писатели. Ох, гнус ме е от вас… Защото съм го внесъл аз в НС, нали. Както ми и отговорихте. По процедура първо трябвало да дам предложението до СБП и то ДА БЪДЕ ВНЕСЕНО В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ОТ ВАШЕ ИМЕ. Че вие утре ще искате “Под игото” да се изучава, като се цитира за автор СБП – такава ви е процедурата. И, аланкоолу, защо се активира сега да говориш за това авторско право, след като получихте моето предложение. Защо не се сещахте досега? Карате ме да се чувствам институция… Дано поне СБП да ползва по предназначение ибрика, който ви връчих преди двадесет години, напускайки тази обезсмислена от такива като теб организация… Защото какво дадохте вие на тази държава – котерийните си борби, мръсни вицове, зацапан език, подмазвачество, кариеризъм, поведението на просяци, алкохолизъм, проституция – мъжка и женска, графомански напъни… Какво дадохте – хленча си ли, опит да промените нещо… Какво дадохте, че сте клекнали с паничка пред бюджетното министерство (условно го наричам така), та белким заделят малко и за вас – ох, и дано да има и кокалче. Вие сте готови кокалче от среден пръст да получите, но да го залапате…
    И, апропо, високата ви литература не се измерва – и не се е измервала никога – по скалата на нечетаемост. Щом никой не ви чете, значи пишете висока литература… “Бездарникът” (по вашия критерий за висока литература) Достоевски го преследват за авторските права. Да давам ли още примери? Библията, по вашия критерий, също е “ниско” произведение. “Под игото”, “Тютюн”, “Преспанските камбани”… А най-бездарен – по вашия критерий – е любимият ви Антон Дончев… Хайтов – също… Момче, чуваш ли се какво говориш? И ти си председател на СБП…

  2. А, Боянчо, защо не подкрепихте тогава предложението ми в Парламента за промяна на Наказателния кодекс в частта му за интелектуалната собственост и Закона за авторското право и сходните му права. Защото аз внесох предложението, нали… Какво правите с вашата “висока” литература, освен да се правите на писатели. Ох, гнус ме е от вас… Защото съм го внесъл аз в НС, нали. Както ми и отговорихте. По процедура първо трябвало да дам предложението до СБП и то ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ВАШЕ ИМЕ. Че вие утре ще искате “Под игото” да се изучава като се цитира автор СБП – такава ви е процедурата. И, аланкоолу, защо се активира сега да говориш за това авторско право, след като получихте моето предложение. Защо не се сещахте досега? Карате ме да се чувствам институция… Дано поне СБП да ползва по предназначение ибрика, който ви връчих преди двадесет години, напускайки тази обезсмислена от такива като теб организация…
    И, апропо, високата ви литература не се измерва по скалата на нечетаемост. Щом никой не ви чете, значи пишете висока литература… “Бездарникът” (по вашия критерий за висока литература) Достоевски го преследват за авторските права. Да давам ли още примери? Библията, по вашия критерий, също е “ниско” произведение. “Под игото”, “Тютюн”, “Преспанските камбани”… А най-бездарен – по вашия критерий – е Антон Дончев… Момче, чуваш ли се какво говориш? И ти си председател на СБП…

Comments are closed.