Вдъхновяващите истории на „Кралиците на Африка“

„Ентусиаст“ издава четвърто заглавие от испанската журналистка Кристина Морато

В навечерието на Осми март испанската журналистка и писателка Кристина Морато отвежда читателите на вълнуващо приключение из Африка. Книгата „Кралиците на Африка“ представя завладяващите истории на единайсет вдъхновяващи жени, които първи пътуват до горещия континент. Съпруги на известни изследователи, непокорни мисионерки, испанки, тръгнали на почивка, ексцентрични аристократки, елитни ловци и филмови звезди, но най-вече забележителни личности, тези дами поразяват със своята смелост и непреклонен дух.

Кристина Морато, позната у нас със заглавията „Непокорните диви“, „Прокълнатите кралици“ и „Дамите от Ориента“, пътува до Африка за първи път през 1983 година. Оттогава е посетила няколко държави на континента, привлечена от хората и красивата природа. Точно като нея множество изследователи и пътешественици са били изкушени от Африка в средата на XIX век. Но те се отправят към континента, когато вътрешността му все още е била загадка, а да го обиколиш, било равнозначно на почти сигурна смърт.

В свят на фанатични мисионери и романтични откриватели, които искали да цивилизоват „диваците“, се появили шепа корави жени, готови да изслушат и разберат местните хора. Сами, без някой да ги пази, водени от вярата, любопитството или желанието за приключение, те прониквали в неизследвани земи, където местните никога не били виждали бяла жена.

Част от тези дами са мисионерката Мери Слесър; Хуана Мария де лос Долорес де Леон – съпруга на английския офицер Хари Смит; холандката Александрина Тине, наричана кралицата на Бели Нил; неукротимата викторианка Мери Кингсли; Флорънс Бейкър, изпитала унижението да бъде продадена в робство; повелителката на небесната шир Берил Маркам; филмовата легенда Оса Джонсън и др.

Насред джунглата те се обличали в официални дрехи за вечеря и пиели следобедния си чай в порцеланови чаши. Също така знаели как да яздят, да ловуват с лък, да стрелят с пушка, успявали да организират експедиции със стотици носачи и да си създадат дом в най-неблагоприятните региони.

Тези истински героини имали по-модерно мислене, били по-смели и настроени за приключения, отколкото и най-добрите актриси от приключенски филми на нашето съвремие. Историите на живота им съдържат всички съставки на доброто кино, които ни карат да мечтаем и треперим – любов, риск и екзотични пейзажи. Само че в този случай те самите са авторки на сценария на филмите си, в които със смирение разказват за самота, страх и отхвърлена любов, а разказите им невинаги завършват щастливо.

За автора

Кристина Морато учи журналистика и фотография и още съвсем млада започва да пътува по целия свят като репортер. След дълъг период, прекаран в Латинска Америка и Африка, през 2005 година за първи път се озовава в Близкия изток и той се превръща в място на действието на две от последните ѝ книги.

През всички тези години тя редува пътуванията с работата си като режисьор на телевизионни предавания, сътрудничи и в радиото. Интересът ѝ да извади от забвение личностите на големи пътешественички и изследователки на историята води до публикуването на „Непокорните диви“, „Прокълнатите кралици“, „Безстрашни пътешественички и авантюристки“, „Кралиците на Африка“, „Пленница в Арабския полуостров“ и „Дамите от Ориента“, които се радват на голям читателски успех и на висока оценка от страна на критиката. Преведени са на няколко езика.

Кристина Морато е основател и настоящ вицепрезидент на Испанското географско дружество, член е също така на Кралското географско дружество в Лондон.

Научете повече за Кристина Морато на: http://www.cristinamorato.com/