Гълъб за Бъдни вечер

СЕДЕМ РАЗКАЗА ЗА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА, НАПИСАНИ ОТ СТЕФАН БОНЕВ

 В навечерието на коледните празници издателство „Летера” предлага на читателите последния сборник с разкази на един от най-добрите и атрактивни разказвачи Стефан Бонев – носител на престижни литературни награди и публикуван в авторитетни антологии в чужбина и в редица учебни помагала по литература.

Първият разказ от тази книга се ражда през 2009 г. „Календарът“ е посветен на Коледа и на Нова година. В тази лека и забавна история авторът кодира вроденото ни очакване, че заедно с 1 януари ще се роди нещо ново, както и вярата, че идват по-добри дни за всички нас.

И така последователно идват и следващите шест разказа – по един за всяка Коледа… Един от тях, дал заглавието на книгата – „Гълъб за Бъдни вечер“, е посветен на писателя и приятеля Димитър Атанасов, който е вдъхновил Стефан Бонев да издаде всичките си коледни разкази в специален сборник. И така се ражда тази малка, но много специална книга.

В нея отново, както отбелязва проф. Клео Протохристова, Стефан Бонев блестящо показва „как безсловесното може да бъде ословесено, как баналното се превръща в героично или как мракът на самотата изсветлява в ореол на святост“…

Не пропускайте да препоръчате на читателите и забележителната книга на Стефан Бонев „Странните неща“ (2015), която е „дръзка смес от гротеска и лирическа импресия, това е проза изповедна и игрова, наивна и направена, фейлетонна и параболична…“ (проф. Огнян Сапарев).

 

За автора:

Стефан Бонев е роден на 04.04.1961 г. в Сливен. Завършва ВМЕИ – София. От студентските си години публикува разкази, проза, фейлетони, сатирични произведения. Житейската и творческата му съдба са свързани с Пловдив. Работи като инженер, журналист и PR в Община Пловдив. Негови разкази са превеждани и публикувани в български и американски списания и антологии. През 2005 г. излиза от печат дебютният му сборник „Разкази за двама“, номиниран за наградата „Пловдив“. Призът обаче печели с книгата „Изпит по летене“ (2009 г., изд. „Летера“). Следващата му книга – „Пред прага на храма“, е издадена през 2012 г. През 2015 г. излиза и най-известният му сборник с разкази „Странните неща“ (изд. „Летера“). Бонев е известен и със своя експериментален литературен конкурс „Недоизречено“, както и с т.нар. „Съботно кафе“, в което кани поети, писатели, музиканти и художници. Умира на 27.04.2016 г.