Десислав Дионисиев: Протестът показа на света, че България има гражданско общество

Продължаващият вече 11 дни протест в цялата страна се бори за разширеното разбиране за свобода, което е ограничено от хората, които в момента управляват държавата. Това е протест за изгубения морал в политиката и срещу опростачването на ежедневието чрез лъжи, подмяна на истината и чрез публикуване на твърдения, които са неверни.

Това каза в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на „Биопрограма” Десислав Дионисиев, който макар и успешен бизнесмен, е на площада още от началото на общественото недоволство.

„Хората вече не се интересуват дали този е с леви или десни разбирания. Всички скандираха едно нещо – „Заедно“. И това бяха младите хора. Те разбраха, че заедно могат да започнат да изграждат едно ново разбиране за политика, едно разбиране, което не е свързано със старите постолати – този е червен, онзи е син. Те говорят, че трябва да се поставят едни нови разбирания в демократичния строеж на държавата“, анализира Дионисиев и добави, че той е бил на улицата и по време на протестите срещу правителството на Виденов.

„Тогава бяхме сменили слогъна на фирмата и бяхме го променили с изречението „чай за свободни хора“. Тогава свободата беше изключително важна, но ограниченията ѝ не бяха видими за протестиращите. Деца, които израснаха с това поколение, сега разшириха своето разбиране за свобода. Те под свобода разбират – борбата срещу корупцията; борбата срещу лъжата; борбата срещу двойнственото разбиране и изразяване на мнение, да не кажа подмяната; липсата на свобода на медиите. Младите сега го налагат или по-скоро продължават разбирането за свобода. Те развиха своето чувство за свобода и надградиха разбирането за нея над това на възрастните хора“, убеден е Дионисиев.

Според него именно нахлуването на прокуратурата в президентската институция е запалило искрата на всенародното недоволство.

„Моментът, в който се разбра, че въоръжени хора влизат в президентството, без да бъдат спрени от НСО, да не говорим за гвардията – всички хора във фирмата почувстваха, че трябва да излязат, никой не ги е карал. Намериха начин да излязат без да питат някого и без да се съобразяват с това кой е президентът и какво се говори за този или онзи. Това беше протестът. Той беше срещу едни действия, които бяха абсолютно неприемливи. Това запали огънят на протеста“, категоричен е той.

Според него, ако това се беше случило в Министерски съвет, хората нямате да реагират по този начин.

„Няма тайна, че правителството и главният прокурор си взаимодействат. Още повече, че правителството не взе отношение по въпроса. Хората не могат да допуснат да се унищожи символът на българската държавност, независимо дали обичаме президента, дали сме съгласни с него. Това е нещо, което не трябва да се пипа. Ако бяха влезли в Министерски съвет, нямаше да има такава реакция, защото там много се говори за корупция във високите етажи на властта. Президентът няма власт да прави каквото и да е. Той единствено може да говори и да коментира, това което е станало. Докато МС е изпълнителната власт, и ако може нещо да се направи срещу корупцията, това място е именно там“, обясни бизнесменът.

bgnes