Дипломатът Евгени Кирилов – разпънат „Между две епохи”: премиера на мемоарен том

Анжела Димчева

Дипломатите имат какво да разкажат за годините, когато са били близо до управляващите, особено когато става дума за един период от 50 години активна международна дейност. В това се убедиха присъстващите на 1 юли 2022 г. в Големия салон на БАН, когато Евгени Кирилов – европепутат и дългогодишен посланик на България в различни държави – представи мемоарната си книга „Между две епохи” (изд. „Захарий Стоянов”, 2022) – с подзаглавие „През погледа на участник и свидетел на събитията”. Вечерта се водеше от издателя член-кор. Иван Гранитски, който е фен на подобен тип „разравяне” на миналото и през 25-годишната история на воденото от него издателство популяризира десетки подобни автобиографични и романизирани спомени.

Иван Гранитски и Евгени Кирилов по време на премиерата

 

В експозето си Иван Гранитски отбеляза: „Евгени Кирилов познава добре политическата обстановка в Европа и света през последните 40 години. Тук ще видите психологически портрети на висши държавници, президенти, евродепутати и министри, с които съдбата го е срещнала: уникален подбор от личности – от следването му в Москва, през специализацията му в ГДР, до САЩ, Азия и Европарламента. Книгата е сложен жанров микс: социо-политически анализи, дипломатически проекции, зарисовки на световни фигури. Разбира се, има и спомени за български политици. Сред лавината от мемоарни книги, които бяха избълвани на нашия пазар, тази книга е уникална – заради удивителната палитра от световни личности, но и заради чувството за хумор на автора, което той никога не губи. Той е уравновесен човек, посветен на отечествената кауза. Лайтмотивът е: какво се е случвало 30 години преди Промяната и 30 години след нея. Какви са постиженията и пропуските на нашата дипломация в този период. „Между две епохи” е забележителен документ на нашето време – една рентгенограма, която предупреждава какво може да се случи и какво трябва да е поведението на управляващите у нас”.

 

 

Иван Гранитски прочете поздравителни адреси от вицепрезидента Илияна Йотова и акад. Георги Марков, както и предговора в книгата, дело на проф. Андрей Пантев.

 

В събитието се включиха дипломатът Любомир Кючуков, Джордж-Марк Райнов и Кирил Аврамов, които поздравиха Евгени Кирилов за куража да напише този важен мемоарен текст. Сред присъстващите бяха член-кор. Владко Панайотов, Румен Овчаров, Филиз Хюсменова, Михаил Тачев, Петър Андасаров и други учени, писатели, дипломати и бивши министри.