Дългият път към триумфа на оперната сцена Книга за именития наш певец Кирил Кръстев (1921–1989)

КРУМ ГЕРГИЦОВ

 

Кирил Кръстев е легендарно име в историята на Русенската опера. И  определението не е пресилено: той е сред основателите ѝ през 1949 г., участвайки в първото произведение „Травиата” от Верди, заедно с други двама също именити певци – Пенка Маринова и Николай Здравков. В знак на почит и уважение към живота и творчеството на тази знаменита тройка, през 2011 г.  се издигна мемориална скулптура, която се извисява пред централния входа на операта в дунавската ни столица. Кирил Кръстев посвещава на русенската оперна сцена цели 30 години (до 1980 г.), а през 1981 г. до смъртта си през 1989 г. твори на сцената на Варненската опера.  Цели 40 години той отдава на оперното изкуство в България, като се превръща в един от нейните най-видни представители.

На живота и творчеството на Кирил Кръстев е посветил своята нова книга известният преводач, музикален и литературен критик Огнян Стамболиев. Той дълги години се занимава с историята и настоящето на българската  музика и опера, бил е драматург на Русенската опера, има значителни изследвания, както и две значими книги – „Нова книга за операта“ в два тома, и първата българска „Книга за оперетата и мюзикъла“. Години наред Огнян Стамболиев има възможността отблизо да наблюдава изявите на българските оперни творци, да общува с тях, да се потопи в аромата на тяхното изкуство. Негов вдъхновител в тази му преданост към операта е съпругата му – известната оперна певица Виолета  Шаханова. Своята книга за Кирил Кръстев Стамболиев е озаглавил „Кирил Кръстев. Несравнимият“. Точно определение за изкуството на един оперен творец, извървял дългия път към върховете на триумфа в оперното ни изкуство.

Изследването за Кирил Кръстев е хармонично съчетание между  музикално-аналитичен преглед на неговото творчество, направен много подробно в специална студия, последван от дял в книгата, където колеги на Кирил Кръстев споделят свои размисли и спомени за работата си с него през годините. Като прибавим и откъсите от рецензиите за неговите роли в редица спектакли, интервютата със самия певец, подробната библиография на всички негови изпълнения на русенската и варненската оперна сцена, богатият снимков материал от постановките  – от целия този конгломерат се получава един респектиращ творчески портрет, който богато и разностранно представя ярката личност на Кирил Кръстев.

Книгата е пронизана от едно възхищение, от един респект, от един, бих го нарекъл, романтичен патос в изобразяване фигурата на именития певец. И този дух се чувства както в сериозния, и заедно с това вдъхновен, анализ на автора, така и в изказванията на известните наши оперни творци. Има, да го наречем, благоговеене пред неговия талант и личност. Една атмосфера, която плътно разкрива  заглавието на книгата „Кирил Кръстев – несравнимият“. Благодарение на този приповдигнат тон, книгата се чете на един дъх, увличаща ни с разкриване силата на магията на творческия дух на певеца.

Анализирани са повечето роли на Кръстев, като се започне от първата му роля – Жорж Жермон от „Травиата“ на Верди (играна от 1949 до 1975 г.!) и се премине през всичките му образи, които бележат върховите постижения на певеца – Евгени Онегин от едноименната опера на П. Чайковски, Фигаро от „Севилският бръснар“ на Росини, Риголето от едноименната опера на Верди, Ескамилио от „Кармен“ на Бизе, Скарпия от „Тоска“ на Пучини, Жерар от “Андре Шение” на Джордано, Нягул от „Албена“ на Хаджиев и още много други. Разкрита е силата на въздействие на тези образи, висшето професионално майсторство при изграждането им, откликът, който те са имали сред зрителите. Именно в разказа за тези роли се очертава пътя на възхода на кариерата на Кирил Кръстев като легендарна фигура в оперния ни театър. А както той споделя в свое интервю – изпял е през живота си над 70 партии от оперния репертоар! Той твори 31 години на сцената на Русенската опера. И така всъщност тази книга чрез изследване на изкуството на Кирил Кръстев се явява и един прекрасен летопис на Русенската опера от нейното основаване през 1949 г. до 1980 г. А добавката за пребиваването му  във Варненската опера пък възкресява страници от историята на този също първокласен български оперен театър..

Изкуството на Кирил Кръстев не остава затворено само на сцената на Русенската опера. Той гастролира на много оперни сцени – в столицата и страната, в знаменити оперни театри на страни като Румъния, Гърция, Русия, Италия, Чехия, Полша, Испания, Сърбия, Куба, бил е две години (1966–1968) педагог в Националната опера на Хавана, Куба. Работил е  с най-изтъкнатите наши оперни режисьори, имал е партньорство със знаменити български и чуждестранни оперни певци. Носител е на много награди за своето изкуство. Всичко това извисява признанието за неговото изкуство, както в България, така и в международен мащаб.

Романтично-приповдигнатата атмосфера на книгата се обогатява и от два факта: тя излиза само две години след като Русенската опера отбеляза 70 години от своето основаване. Така тя се явява продължение на инициативите, които се проведоха по повод този юбилей. Тя е издадена в издателство „Гея Либрис“ – София, чийто управител е синът на Кирил Кръстев – Емил Кирилов – писател и издател, а спрямо изданието и редактор. Хубав  жест на признателност и почит на сина към талантливия му баща. В едно интервю именитият баритон споделя “Само на сцената живея!“. Книгата, която се посвещава на неговото творчество, доказва правотата и изстрадването в изкуството на тези думи на легендарния оперен певец-баритон  Кирил Кръстев.

______________

Огнян Стамболиев, „Кирил Кръстев. Несравнимият“, Изд. Гея-Либрис“, София, 2022