Заповядайте в Софийската опера! Очаква ви “Електра”

На 12, 14 март и 16 април ще иматe възможност отново да се насладите на новаторската творба на Рихард Щраус – операта „Електра“.

„Електра“ е поредната изключително сложна творческа задача, пред която се изправя трупата на първия оперен театър в България в постановката на Пламен Карталов. В солистичния състав са включени само и единствено български певци. Включването на „Електра“ към репертоарната програма показва огромните художествени възможности на Софийската опера.

Базирана върху едноименната антична трагедия на Софокъл, операта е проникновен музикален и психологически портрет, който въздейства със своята модерност и изключителна емоционалност.

В главните роли ще видим Лилия Кехайова и Диана Гуглина като Електра, Гергана Русекова, Мариана Цветкова в ролята на Клитемнестра, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска в ролята на Хризотемис, Даниел Острецов като Егист, Веселин Михайлов в образа на Орест.

Диригентът на спектакъла, маестро Евън-Алексис Крист, споделя за работата си над „Електра“ в Софийската опера:

„Преди да дойда в България бях чувал за фантастичните постановки през последните години на маестро Карталов. Той има страхотни идеи за поставяне на опери. „Пръстенът“, „Тристан“, „Парсифал“ – това са едни от най-великите опери на всички времена. А ансамбълът и оркестърът тук имат качествата да ги представят.

За мен „Електра“ е технически най-трудната за оркестъра и ансамбъла. Певците тук са на много високо ниво – красиви, музикални и силни гласове отлични умения по немски език. Оркестърът е с прекрасна техническа виртуозност и музикалност. Радвам се да бъда част от това!”

Музикалният критик Клаус Биланд, сподели своите впечатления след премиерата през ноември 2020 г.:

„Това е една малка сензация: 111 години след първата си постановка „Електра“ от Рихард Щраус изживява българската си премиера в Софийската опера и балет. От самото начало тази постановка завладява зрителя. В музикално и вокално отношение това е забележително представление! А също и сценографията –много добри декори с много фантазия.“

Английският драматург Джордж Бърнард Шоу споделя своите впечатления за спектакъла „ЕЛЕКТРА“ след лондонската премиера през 1910 г.:

„Хофманстал и Щраус идентифицират Клитемнестра и Егист с всичко зло и жестоко, с отвратителното господство на низостта над възвишеното, така че да събудят в нас такъв неудържим прилив на гняв и твърдо желание да го съкрушим, че отмъщението на Електра става за нас свято.

Силата, с която това е направено, не е силата на самото зло, а на страстта която го ненавижда и в крайна сметка го унищожава – и това прави творбата велика и ни кара да празнуваме сред нейния ужас.

В тази музикална драма, Щраус разкрива за нас с всепокоряваща сила онова, което най-благородните пориви на живота в нас изразяват като протест срещу повсеместните злини на нашата цивилизация – а това е висше постижение на висше изкуство!“

Не пропускайте въздействащите спектаклите на операта „Електра“ от Рихард Щраус на 12, 14 март и 16 април!