Излиза бестселърът „Момичето на прозореца” от Гюлсерен Будайъджъоглу

Екатерина Капралова

След невероятния интерес към книгата „Върни се към живота“ и ТВ сериала „Завинаги” българският читател ще се срещне с не по-малко завладяващата творба на Гюлсерен Будайъджъоглу „Момичето на прозореца“ (изд. Летера”). Тази нейна книга също е залегнала в основата на новите филмови поредици „Родният ти дом е твоята съдба” и „Момичето на прозореца“.

В романа са разказани две истински житейски истории – обединява ги болката от травмите, преживени в детството, която не отминава, не се забравя и оставя отпечатък за цял живот.

…Искрената любов между Налан – Момичето на прозореца, която е живяла в лукс, но в самота и без любов, и Хайри – отрасъл в бедност и нищета… Любовта, събрала тези двама души, живеещи два различни живота, е страстна, но болезнена…

В основния сюжет е вплетена и драматичната история на Мехди и Зейнеп: за нейните дълбоки душевни рани и как тя открива спокойствието и щастието, за което копнее…

Съдбите на героите се разкриват постепенно и интригуващо по време на психотерапевтичните сеанси на Гюлсерен Будайъджъоглу в клиниката „Медальон“. Терапията е мъчителен и труден процес, защото „печатът на съдбата” често е неумолим и е белязал душите и живота на хората. Историята на главните герои е истинска и затова въздейства и разтърсва читателя. Предизвиква у него въпроси и дава отговори на нравствени и етични проблеми, кара го да се вгледа в собствената си душа, в преживяванията от детството, в постъпките и мислите си и техните дълбоко закодирани причини. Анализираните чрез събеседване ситуации, в които попадат персонажите, внасят яснота за изборите, които са направили и ще направят.

Основното внушение е, че всеки отговаря за решенията си и може да промени „печата на съдбата”, ако има сили и воля за това. Любовта е вдъхновение, но и страдание, когато е изчерпана и идва раздялата –  мъчителна, изпепеляваща. Историята на всеки герой е цял един живот от белезите на детството, през себедоказването и себезаявяването на младостта и объркващите пориви на любовта в зрелите години, грехът и наказанието от обществото до себебичуването.

Романът е фокусиран върху четирима души – много различни един от друг, но чиито истории въпреки това твърде много си приличат: Налан, със зашеметяваща красота и с очевидно аристократичен произход; Тюркан, нещастна жена без особени качества и произход, която е сигурна, че един ден съпругът й ще се върне у дома, за да бъде с нея и децата им; млада жена от Лаз, жертва на сексуално насилие в детството си, която си пада по красив, харизматичен мъж с надеждата да намери спасение в живота си; Хайри, който примамва жените с разрушителните си любовни пориви.

Семейна любов по задължение.

Романтична любов.

Изтерзана до смърт любов.

Един мъж се лута в любовните си страсти, белязан от „печата на съдбата“ на мъчителните си детски спомени за глад и жестокост.

Една жена се е отрекла от себе си в името на любовта, защото не може да се откъсне от болезненото минало на отхвърлено дете.

Ще намерят ли пътя към себепознанието и пълноценния живот? Всеки трябва да поеме отговорност за съдбата си.

Истинска история, в която главната героиня доктор Гюлсерен се намесва професионално и с разбиране към изживяванията, мислите и мечтите на своите пациенти.

А какъв е краят на историята, ще научите само ако прочетете за „Момичето на прозореца”!

 

Гюлсерен Будайъджъоглу

*

За автора

Гюлсерен Будайъджъоглу е родена в Анкара. Завършва Медицинския факултет на Анкарския университет и специализира психиатрия в университета „Хаджеттепе“, където остава на работа като преподавател.  През 2005 г. основава първия частен психиатричен център  в Турция – „Медальон“,  на който е председател на борда на директорите. Автор е на най-четените книги в Турция: „Медальонът отвътре“, „Трите цвята на греха“, „Ако кралят загуби“, „Момичето на прозореца“  и бестселъра „Върни се към живота“, по който  е  създаден сценарият на нашумелия тв сериал „Завинаги“. Историите  от настоящия  роман също са залегнали в основата на тв поредиците „Родният ти дом е твоята съдба“ и  „Момичето на прозореца“. Тя е автор, който чрез своите разкази и романи представя психиатрията по достъпен и интересен начин.