Изложба „Блок №5“ на Ева Тенева-Зайкоф

Галерия-книжарница „София-прес“: 20.01.2021 г. – 20.02.2021 г.

ВЕРНИСАЖ на 20 януари 2021 г. в галерия-книжарница „София-прес”.

 Изложбата има ретроспективен характер и включва  рисунки, фотография, графика и живопис, видео архив и експерименти, както и мили спомени, предмети на големи художници и сантиментални кътове, посветени на учителите и менторите, близките и учениците на авторката.

„ Детските спомени са най-красиви, те подхранват целия ни живот, а въображението, ако го съхраним, остава най-важният ни архив от чувства и усещания. Моята малка първа папка е моето съкровище, моята метална кутия за моливи от ученичеството ми  е кутията ми за бижута. Нищо не може да се сравни с емоцията на снимките, с аналоговото рисуване и писане на шрифтове. Ръката, която те води, учителят, който изважда на бял свят това, което носиш, ти дава сили да стигнеш неподозирани светове и върхове.

Изложбата събира малки кътове с големи хора, приятели и невероятните ми мотиватори преподаватели, учители и съветници във времето, които ми дадоха тласък за това, което съм – Климбо –  моят кръстник, Андрей Сугарев, Венцислав Боянов, Едмонд Демирджиян, проф. Александър Станев и Александър Дяков и други. Спомени, предмети, визуален и аудио архив ще разкажат моята история от 5-годишна до днес. Рисунки, графични и живописни работи, нестандартни експерименти и пърформънс, фотография, принтове, мода, превод, идеи – кои осъществени, кои чакащи в моето ателие да им дойде времето. Ученици и последователи, изключителни креативни приятели, които рисуват и се вдъхновяват в моето студио. Работилници, проекти и не на последно място – исторически, политически стилове в изразните средства, виртуална мотивация и помощ за душата. Всички, които са били до мен и са част от моя арт свят.“

ЕВА ТЕНЕВА-ЗАЙКОФ

Повече за авторката:

1988 -1998 – НХА – специалност „Графика” в класа на проф. Галилей Симеонов; участия в общи художествени изложби с рисунки, графични листове и други, есенен салон и триенале на графиката, още като студентка. Член на Форум „Българска мода”, участия в модните дефилета с колекция от облекла, работа като фотограф, сторибордист, илюстрация и др.

2000 – 2010 г. – член на СБХ в секция 13, пърформънси – участия в галериите на СБХ, в София Ъндъргаунд, Пловдив, Аполония, Галерия ХХL, графични експерименти и нестандартни инсталации с огън и флуоресцентен ефект – повод започване на работа в рекламна агенция като Арт Директор. Превод на книгата “Импресионизмът” и пърформънс в Градската галерия за представянето ѝ.

2010-2020 – „Доктори без маски” (проект, който е в ход): изложба и каталог на издателство Фо, част от италиански каталог, посветен на 500-годишнината на Рафаело. Участия в най-интересните събития в историята на българската реклама. Корица на издателство Brill,  (на проф. Павел Павлович – арабист и преподавател, станала книга на годината за 2015 г.)

„Другата цензура” – самостоятелна изложба в кино „Одеон”.

Цикълът 50/50 изложби (Фифти-фифти),  в галерия „Сердика”.

Провежда творчески работилници с български и чуждестранни автори, както и уроци, семинари – дигитални и присъствени, с желанието да предаде това, което знае, на тези, които могат, но няма кой да ги подкрепи.

Член-учредител на Сдружението „Златни ръце”, заедно с Ивайло Дженев – зам.- председател на СБХ, и д-р Ангел Кърлов – хирург и онколог, чиято цел е да подпомага медици и артисти и е продължението на каузата, която авторката развива успешно.