Лекция “Баухаус? Културни влияния у нас”

bauhaus-sofia-lekciq

Целият свят отбелязва 100-годишнината от основаването на Баухаус през 2019 година.

27.09.2019 г., петък от 18:30 часа в Национален Политехнически Музей

Също чествайки този юбилей, по време на лекцията ще се обсъдят въпросите, които са от съществено значение: Какви са проявленията на Баухаус в България между двете световни войни. Отговорът на този въпрос се оказва твърде сложен, тъй като трябва да си отговорим и на други подобни: „Какво изобщо е Баухаус?“, „Кои прояви са директно или косвено повлияни от Баухаус?“ и „Каква е цялостната културната среда в Германия през 20-те?“.

В лекцията „БАУХАУС? Културни влияния от Германия в българската архитектура и изкуство между двете световни войни“ на изкуствоведа Васил Макаринов от фондация „Български архитектурен модернизъм“ ще се потърси отговор на тези и други въпроси, в опит да разберем какви са влиянията от Баухаус и изобщо – Ваймарска Германия, върху българската култура и, по-конкретно, архитектура у нас между двете световни войни.

Лекцията се основава на проучванията на екипа на „Български архитектурен модернизъм“ в български и германски архиви, свързани със студентските години в Германия на бъдещите български архитекти, както и на най-новите проучвания за културния живот в Германия и у нас между двете световни войни.