МУЗЕЙ-ГАЛЕРИЯ „АНЕЛ”: СРЕЩА НА ЖИВИ КЛАСИЦИ

Две значими изложби се застъпиха в столичния хотел „Анел”, където се намира уникалната Музей-галерия „Анел”, управлявана от „Фонд за изкуство и култура – Ангел Симеонов”. Преди две седмици в това изискано пространство беше открита юбилейна изложба на доайена на българската скулптура проф. Валентин Старчев. В същия салон вече са разположени 34 избрани рисунки и графики на Иван Нинов.

От 20 октомври до 8 ноември 2020 г. почитателите на изобразителното изкуство и културната общественост ще имат възможност да оценят неговия неподражаем стил: изчистен, лаконичен и деликатен графичен език, в който абстрактни и фигурални форми се преплитат в хармонична контрастност. Границата между въображаемо и реално е невидима музика, която изпълва зрителното поле със знаци от ежедневието, които сякаш не забелязваме. Предметният свят на Иван Нинов ражда неподозирани полети – в триизмерна сферичност, която диша по законите на самия него.

Мисли на художника Иван Нинов: „Метафора на моето творчество? Например… борба. По-скоро целта ми: да пробивам видимото, да видя скритото и да го извадя нарисувано.”

На импровизирана среща преди откриването на изложбата Иван Нинов прегърна колегите си проф. Валентин Старчев и видния художник Емил Стойчев, пристигнал наскоро от Париж. Собственикът на единствения в света хотел – музей на изящното изкуство – г-н Ангел Симеонов, придружен от проф. Валери Стефанов, приветства тримата известни творци.

Първите си впечатления от изложбата споделиха Албена Спасова – преподавател в Националната художествена академия, и Ивелина Илиева – магистър по специалност „Теория и практика на художественото образование”.

Припомняме, че 5-звездният хотел „Анел” (София) е своеобразен музей на българското изобразително изкуство с разположени стотици оригинални творби на живописта, графиката и скулптурата на всички свои етажи, стаи и общи пространства. От стените и фоайетата на хотела ви следват вдъхновенията на най-изявените живи и мъртви родни художници.

От друга страна, Арт-комплекс „Анел” (Созопол, местност Буджака) е единственият в света хотел с музейна експозиция на самия бряг на морето, с накацали по скалите монументални пластики – една постоянна жива изложба, достъпна за свободно разглеждане от туристите през цялата година. Колекцията от скулптури съхранява над 80 монументални произведения на пластичното изкуство и няма аналог в света.

Вернисажът на изложбата „Рисунки и графики” на Иван Нинов е на 20 октомври от 18,30 ч.

Анжела Димчева