МФ „Софийски музикални седмици” с богат афиш в НМА през 2022 година

След многобройните съвместни прояви през изминалия фестивален сезон по случай 100-годишнината на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ тази година 53-тият Международен фестивал „Софийски музикални седмици” развива още по-широка съвместна дейност.

 

За първи път в България ще бъде представен интеграл на произведения за две пиана на Панчо Владигеров в изпълнение на Десислава Щерева и Евгения Симеонова на 21 юни от 18 ч.

 

Посветен на паметта на видния наш изпълнител и педагог Ростислав Йовчев е концертът на 2 юни от 18 ч.  с участието на Гергана Несторова, Симеон Гошев и Рада Чомакова – пиано, Лидия Радионова – цигулка, и Магдалена Далчева – виолончело. В програмата са включени и произведения, специално написани за Ростислав Йовчев.

 

Фестивалният афиш е обогатен и с пет концерта на докторанти от академията (28, 29 май, 5, 11 и 12 юни), сред които рецитал на възпитаници на Вокалния факултет.

 

Всички изредени събития ще се проведат в Концертната зала на НМА – бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ 94 при вход свободен и с билети на символични цени.
За ученици и студенти с музикален профил, удостоверен чрез документ от НМА или НМУ (ученическа/ студентска книжка) входът за събитията е свободен.

 

Особено интересна е тазгодишната теоретична програма, част от съпътстващата програма на МФ „Софийски музикални седмици”,  която включва:

Научна конференция и изложба по повод 80-годишнината от премиерата на танцовата драма „Нестинарка“ от Марин Големинов на 6 юни от 13 ч.

На мениджмънта са посветени Кръгла маса за управленски проблеми в сценичните изкуства на 7 юни с участието на директори на сценични институти и публични организации от цялата страна, както и Обучителна конференция по мениджмънт на музикални конкурси на 24 юни.

В допълнение е и майсторският клас на Ювал Вайнберг – хорово дирижиране (26-29 май).

 

Празникът продължава на живо с лично преживяване на музикалните емоции между публика, артист-изпълнители, научи сътрудници, организатори, културни оператори-партньори и др., както и онлайн чрез стриймове, и важни за музикалния свят публикации. Фестивалната програма и съпътстващите публикации се обновяват в реално време на официалните страници тук:

www.sofiaweeks.com

https://www.facebook.com/sofiamusicweeks

https://www.youtube.com/channel/UCnp2908fvPhmjS_mHE4mCGw

 

МФ „Софийски музикални седмици” се провежда под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г. Съорганизатори на събитието са Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония и Национален дворец на културата.

 

По традиция отново фестивалът ще бъде трибуна на десетки световни и български премиерни творби, ще се отбележат годишнини, ще се продължат концертни цикли, ще се проведат научни срещи, обучителни лекции, майсторски класове и представяния на книги. Програмната идея е изключително разгърната и реализира важни срещи на няколко поколения музикални дейци.