НАПИСАНО С ЦВЕТЯ, НАРИСУВАНО С ДУМИ – изложба калиграфия, хайга, суми-е и икебана

Български хайку съюз, Сдружение за икебана “Сога”, Втори пролетни дни на японската култура в България и галерия “Сердика”, София имат удоволствието да ви поканят на:

НАПИСАНО С ЦВЕТЯ, НАРИСУВАНО С ДУМИ

изложба калиграфия, хайга, сумие и икебана

11 май – 27 май, 2023 в галерияСердика” – обновената част на Женски пазар, ул. “Цар Самуил” 90Б, втори етаж

Вернисаж: 11 май, четвъртък, 18ч.

 

Всяко цвете има свой неповторим облик, свое „лице“. То е красива част от богатия език на природата, с която човек се опитва да живее в хармония: също както всеки човешки език е неповторим, със свой облик и звучене, също както е неповторим почеркът ни като индивидуални човешки същества – колкото подобни един на друг, толкова и уникални.

Изложбата „Написано с цветя, нарисувано с думи“ ще се вгледа в лицата на любими цветя, в техните жестове, устремени към слънцето и дъжда, които сякаш изписват красиви думи и йероглифи. Ще се вгледа и в думи, и дзен фрази, носещи добри послания, изписани на глаголица, кирилица и с японски йероглифи. По този начин чрез четири писмености – природна, глаголица и кирилица, и далекоизточна, ще почете взаимното уважение и сътрудничество между два така отдалечени на географската карта народи – българския и японския.

 

Изложбата включва: калиграфия с туш на йероглифи и хайку с кирилица, сумие (рисунки с туш) и цвят, класическа хайга и интерпретации на тези техники от художници и поети от Български хайку съюз в съчетание с красиви тематични композиции на клуб за икебана „СОГА“.

Общата изложба „Написано с цветя, нарисувано с думи“ представя и популяризира непознатото у нас изкуство на източния туш (сумие) и далекоизточната калиграфия (в частност японската), както и изкуството на най-краткия стих – хайку, който вече от няколко десетилетия се развива извън родната си страна Япония и се превръща в световна поетична форма.

 

Всички участници са български художници, автори и поети, избрали трудния път да се развиват в тези форми на изкуство в България. Хайку и сумие са свързани помежду си чрез източния туш: както някога, така и днес те често се изписват с четка и се превръщат в синкретично изкуство върху пространството на белия лист. Изкуство между образа и словото, скрепено от техниките на калиграфията.

 

Изложбата осъществява диалог и между езика на йероглифите и авторски интерпретации между йероглиф и образ, както и между йероглиф и думи, изписани с глаголица и кирилица, основавайки се на факта, че езикът, писмеността и почеркът имат силата да въздействат емоционално и са уникални за всеки. Така концепцията й съдейства по поетичен и завладяващ начин за по-голямото разбиране от страна на българските почитатели на малко познати, но дълбоко уважавани японски изкуства, както и за привличането на нови почитатели от всякакви възрасти на японската култура и изкуства.

Текст: Венелина Петкова

 

Участници:

 

  1. Александър ТЕЛАЛИМ

за рисунките от серия „Йероглифът ЛЮ“

Тласък на тази серия дадоха три идеи: Първата, че йероглифите възникват от рисунки, изобразяващи различни явления и предмети, но после стават все по-абстрактни, и като се отдалечават от оригиналната рисунка, губят връзката с извора си, със самия предмет или образ.

Втората, че в Далечния Изток твърде различните диалекти не пречат на хората да се разбират помежду си, тъй като думите се изписват еднакво, макар че се изговарят по различен начин, и йероглифите се явяват една нишка, която свързва всички грамотни хора не само в една страна, а и в две различни, като например Китай и Япония (но за съжаление не и в целия свят).

И третата, моята идея, колко добре би било да се измислят йероглифи, разбираеми за всички хора по света, независимо на кой език говорят, за да се разбираме малко по-лесно. Например неколкостотин варианта на една дума. ЛЮБОВ.

 

  1. Николай ПЕНЧЕВ представя рисунки с туш (сумие), съчетани с хайку стих с класическа техника и тематика: цветя хризантема, лотос, вишна и бамбук. В чест на празника на писмеността и грамотността, неговата серия рисунки включва и една интерактивна творба, подканяща зрителите да напишат по нея или по вдъхновение от мазките туш свое хайку и така всеки да довърши минималистичната творба по свой начин. Избран хайку стих може да получи сумие подарък от автора, а всички заслужили хайку стихове ще бъдат публикувани на сайта и на официалната фейсбук страница на Български хайку съюз, заедно с рисунката на Николай Пенчев като част от една творба. В Япония общуването между поезия и визуално изкуство по този начин се нарича „съвместна хайга“ и е много обичан жанр-разговор между творци и поети.

 

  1. Венелина ПЕТКОВА представя серията „Котодама – душите на думите“ – калиграфии с йероглифи, глаголица и кирилица в източния стил на японската калиграфия Шодо (Пътят на четката) и суми-е (рисунки с туш) на цветя, които винаги са били символ на доброто и красотата и имат свой собствен „символен език“. Серията е своеобразен диалог между писменостите, миналото и настоящето. Изписаните думи и нарисуваните цветя имат еднакво дълбоко значение на всеки език и всяка писменост: мир, хармония, вътрешен покой, човек и любов.

Котодама в буквален превод „душите на думите“ е традиционно вярване не само в Страната на изгряващото слънце, но и във всяка древна култура. А именно, че думите, начинът по който ги изговаряме и пишем, значението, което съдържат, са сила, която може да променя. Навсякъде по света се смята, че думите, писмеността, словото са свещени и имат божествено начало отвъд човека. Те са нашата идентичност, те са и наш начин да я пазим, но и ни учат да общуваме помежду си с уважение и взаимно зачитане.

 

  1. Детелина ТИХОЛОВА разработва специално за настоящата изложба няколко дзен сентенции в композиция с букви на кирилица и акцент „енсо“(кръг) – О, като „енсо“. Енсо е един от най-честите обекти на японската калиграфия, въпреки че е символ, а не дума. Символизира Просветлението и Празнотата като философски категории, Вселената, съвършенството, овладяността на ума и емоциите, елегантността. Като „израз на момента“ често се разглежда като форма на минималистично експресивно изкуство и символ на цялата японска естетика.

Серията рисунки на икебана с орхидеи и други цветя едновременно създава усещане за пролет и кореспондира с оригиналните композиции с цветя на сдружение за икебана „СОГА“. Икебана е традиционно японско изкуство за аранжиране на цветя и буквално означава „да вдъхнеш живот на цветята“. Тя има символичен характер и декоративна употреба. Заниманията с икебана се възприемат като форма на медитация и духовна практика.

Серията рисунки с „кои“ (японски декоративни шарани) в движение е посветена на Празника на момчетата (децата), който традиционно се празнува на 5-ти май ежегодно в Япония. Кои са символ на уроци и изпитания, които хората често срещат в живота. Те притежават мощна и енергична жизнена сила, демонстрирана от способността си да плуват срещу срещу течението на реки и водопади. Някои от характеристиките, свързани с кои, включват: Добър късмет, Успех, Просперитет, Дълголетие, Смелост, Амбиция, Постоянство

 

фейсбук събитие: https://https://www.facebook.com/events/803566574098872/803566600765536?ref=newsfeed

страница на Български хайку съюз: https://https://www.facebook.com/profile.php?id=100069948697859

страница на галерия “Сердика”: https://https://www.facebook.com/gallerySerdica

Културни новини: https://https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36828-napisano-s-tsvetya-narisuvano-s-dumi-izlozhba-kaligrafiya-hayga-sumie-i-ikebana