На 21 август на Панчаревското езеро – шедьовърът на Чайковски и Пушкин – операта „Евгений Онегин“

Една от най-известните опери на прочутия композитор Пьотър Чайковски – “Евгений Онегин”, ще бъде представена от Софийската опера и балет пред публиката на фестивала „Музи на водата“ на Панчаревското езеро на 21 август от 20 часа. Шедьовърът на Чайковски и Пушкин винаги се посреща от публиката и музикалната критиката с огромно възхищение. Това е уникална творба, родена от срещата между двамата гении.

Историята за нещастната любов между Татяна и Евгений Онегин оживява на сцената с участието на талантливите изпълнители:  Диана Гуглина (Татяна , Виолета Радомирска (Олга), Александрина Стоянова – Андреева (Ларина), Весела Янева ( Филипевна ), Атанас Младенов (Евгений Онегин), Емил Павлов (Ленски ), Бисер Георгиев ( княз Гремин   ), Николай Войнов ( Ротният ), Димитър Станчев (Зарецки ) Красимир Динев (Трике). В постановъчния екип са:

Диригент : Андрей Галанов

Режисьор Вера Петрова

Музикална и стилистична постановка: Лариса Гергиева

Сценограф: Александър Костюченко

Художник на костюмите: Стив Алмериги

Диригент на хора: Виолета Димитрова

Хореография : Риолина Топалова

Коя е Диана Гуглина, която ще пее ролята на Татяна ?

Носителката на наградата Maria Callas Tribute Prize NY 2019 и Първа награда на международния конкурс за оперни певци в Италия „Città di Alcamo” 2018.  Диана Гуглина е родена в София, в семейство на музиканти. На оперните сцени във Франция, Англия, Белгия и Швейцария, Диана Гуглина се е изявявала в оперни заглавия като „Кармен“ от Бизе, „Хензел и „Гретел“ от Хумпердинк,  “Царицата на чардаша” от Калман, “Наис” от Рамо и редица други.  Работила е с диригенти като Кристоф Русе (Christophe Rousset), Даниел Кавка (Daniel Kawka), Кристофер Уорън-Грин (Christopher Warren-Green), Басем Акики (Bassem Akiki) и е пяла в зали като Auditorium Stravinski в Монтрьо, Флаже и Бозар в Брюксел, участва на фестивали като Бритън – Pears Centenary Aldeburgh и в Ealing Music & Film Festival в Лондон, „Нощ на музеите“ в театър „Ла Моне“ в Брюксел.

Преди известно време Диана Гуглина изпълни на сцената на Софийската опера ролята на Електра от едноименната опера на Рихард Щраус.

Ето какво написа във Facebook Диана Гуглина:

„Очаквам с нетърпение да изпея Taтяна с невероятния екип на Софийската опера. Ще се видим на 21-ви август в 20:00 за тази дълбоко трогателна драма от Чайковски и Пушкин.

Скъпи приятели, ще ви заведа зад кулисите и в процеса на подготовка за това събитие!“

“С постановката на “Евгений Онегин” искам да накарам публиката да се потопи в една хубава утопия, която няма нищо общо с днешното прагматично време. Време, в което душата подтичва задъхана след хората и не може да ги настигне“, казва режисьорът Вера Петрова.