Посрещаме първа пролет в зала „България“ с блестящата цигуларка Лия Петрова

Семейният образователен концерт  “Пролетта в музиката”  разказва историята на Ключ Сол

Виртуозната цигуларка Лия Петрова ще доведе пролетта в зала „България“ на 21 март от 11 ч. Семейният образователен концерт от програмата на Софийската филхармония Фортисимо Фамилия ще  представи подбрани произведения, посветени на пролетта, написани от Вивалди, Чайковски, Дебюси, Щраус и други.  Наред с жизнеутвърждаващата музика, децата ще научат и какво е „Ключ Сол“, къде можем да го открием и защо е много важен за музикантите. Приказката за вълшебния ключ разказва сладкодумната Богдана Трифонова – дългогодишен посланик на идеята на детската програма. Оркестъра на Софийската филхармония ще поведе Павел Златаров. На него дължим и подбора на красивата пролетна музика.

Богдана Трифонова
Павел Златаров

 

Срещата на младата цигуларка Лия Петрова с публиката винаги е емоционална и вълнуваща. Едва осемгодишна тя получава Моцартовия медал и званието “Най-млад артист на ЮНЕСКО”. През 2001 е приета във Висшето училище за музика и театър в Рощок при проф. Петру Мунтяну, а от 2010 учи при Огюстен Дюме в Брюксел. По-късно продължава в музикалната академия “Ханс Айслер” в Берлин при Антие Вайтхаас.

Носител е на награди от международните конкурси “Тибор Варга” (Сион), “Луис Шпор” (Ваймар), Германския национален музикален конкурс и др. Избрана е за “Млад музикант на годината 2007” на програма “Алегро виваче” на БНР. През 2016 печели първа награда на Международния конкурс за цигулари “Карл Нилсен” в Одензе, Дания.

Лия е била солист на филхармониите на Брюксел, Люксембург, Осака и Монте Карло, Камерния оркестър на Лозана и Националния оркестър на Монпелие. Като камерен музикант свири с изявени изпълнители като Готие Капюсон, Юджа Уанг, Катя Буниатишвили, Гари Хофман, Джан Ванг, Луи Лорти и др. Сред ярките й изяви е участието й в проекта “Марта Аргерич и приятели” в Атина и Франция през 2016, където свири заедно с Марта Аргерич, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски.

 

“Пролетта в музиката” е най-новата музикална история на детската музикално-образователна програма на Софийската филхармония, Фортисимо Фамилия. Концертът е подходящ за деца и възрастни, любопитни да научат увлекателни истории от света на класиката.